Čokoladni sufle – lava kolač

Čokoladni sufle je jedan od najukusnijih kolača koje sam probao. Spolja mekan, a unutra se zadržala topla rastopljena čokolada koja iscuri kada se kolać „cepne“ kašikom. Prvi put sam ga jeo u legendarnom beogradskom restoranu Madera, i koštao je cca jedan bubreg. U ovim krajevima, ovaj kolač je poznatiji kao „lava“ kolač. Ono što je interesantno je da se ovaj kolač može vrlo jednostavno i jeftino napraviti kod kuće, štaviše, ubeđen sam da imate (skoro) sve sastojke sada kod kuće.

Sastojci:

  • 240 g maslaca ili margarina
  • 300 g šećera
  • 6 kom jaja
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 120 g brašna
  • 240 g crne čokolade (može obična za kuvanje, ali ja volim da koristim sa 70% kakaoa)

Težina:

Srednje teško

Postupak:

Na početku, stavite čokoladu da se topi. JA je topim u mikrotalasnoj na oko 500W snage. Možete i na šporetu, samo pažljivo i na laganoj vatri.

Mikserom penasto umutiti maslac sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodati jaja, jedno po jedno. Dobro umutiti  i lagano dodavati brašno. Na kraju dodajte otopljenu čokoladu.

Sufle se sprema u posebnim posudama, mogu se kupiti ali su jako skupe. Naravno, nemam posude za sufle, te sam trebao da nađem alternativu. Odluka je pala da probam sa šoljom za kafu, i moram priznati da je idealna zamena. Štaviše, pošto je uža i dublja od posude, kolač izgleda lepše i „vitkije“ (nije reklama za kafu).

Namastiti i pobrašniti kalupe/šolje i napuniti ih smesom do oko 3/4. Staviti kalupe u zagrejanu rernu. Ova količina je dovoljna da se napuni 6 ovakvih šolja. 6 kolača je izuzetno puno (retko ko može da pojede više od jednog kolača) pa slobodno skalirajte količinu (skoro sve vrednosti su deljive sa 6) ukoliko vam ne treba toliki broj.

E, sada, dolazi problematični deo. Pečenje je totalno cut&try&miss metoda. Sve zavisi od vaše rerne, i debljine posude. Rerna treba da je zagrejana na 200°C (moja ima ventilator pa je držim na 180°C) i pečenje treba da traje tačno 12 minuta. Budite spremni da vam prvi put sufle bude gnjecav (što i nije loše, vratite ga na još 1-2 minuta u rernu) ili da ispadne mafin (što opet nije problem, ako prijavite da ćete praviti slatkiše, a ne spomenete sufle :-))

Posle polovine vremena pečenja, testo će da se podigne, pa će kasnije površina da blago očvrsne i da ispuca. Kada kroz pukotine počne da izlazi čokolada, kolač je otprilike gotov. Kao što rekoh, ovde ima malo i u iskustvu, par puta sam i sam zabrljao, ali garantujem da će se pojesti.

Pečene kolače ostaviti u kalupu, dva minuta da se malo ohlade, a onda tankim nožem lagano odvojiti koricu od kalupa, i samo prevrnuti kalup na tanjir. Kolač će sam da ispadne. Servira se sa dve kugle sladoleda ili šlagom. Može i „sirotinjski“, bez ičega 🙂

Troubleshooting:

Smesu je izuzetno jednostavno napraviti. Kao što sam rekao, jedina sporna stavka je pečenje. Ukoliko primetite da korica nije dovoljno jaka, slobodno vratite kolač u rernu na jedan i po  minut. Ako ga prepečete, dobićete izuzetno ukusan mafin (koji na žalost ne teče). Najgora stvar koja se može desiti je da u dnu šolje korica nije dovoljno čvsta (dešava se ako je kolač oko minut kraće pečen nego što treba) i onda vrh kolača ostane u kalupu. Jednostavno, ne vidite šta se dešava dok ne okrenete šolju. Ipak, češćim pravljenjem, upoznaćete svoju rernu i kalupe i već od drugog pokušaja ispašće savršeno.

2 thoughts on “Čokoladni sufle – lava kolač

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *