Iskreno, uvek sam mislio da su azijski sosovi nešto egzotično. OK, soja sos se nenormalno komplikovano sprema (fermentira se 6 meseci do godinu dana), ali ove kombinacije slatko-kiselo-ljutih soseva na kraju ispadoše izuzetno lake. Slatko ljuti sos traži ljutu papriku, ako ne volite ljuto, izbacite je i dobićete odličan slatko-kiseli sos. Ovaj sos odlično ide uz piletinu, sve što je pohovano/panirano. Možete biti i kreativni, pa koristiti i kao sos za umakanje krekera ili tortilja čipsa.
Sastojci:
- 2.5 dl vode
- 2.5 dl sirćeta
- 200g šećera
- 2 kašičice samlevenog svežeg đumbira
- 1 kašičica samlevenog belog luka (cca 2 čena)
- polovina sveže ljute paprike, samlevene (može i više ako paprika nije dovoljno ljuta ili baš volite ljuto)
- 2 kašičice kečapa
- 2 kašike kukuruznog skroba (Gustina) rastopljenog u 2 kašike vode
Težina:
Izuzetno jednostavno
Postupak:

Sipajte vodu i sirće u posudu i pustite da proključa na jakoj vatri. Za to vreme u secku/blenderu sameljite đumbir, beli luk, papriku i kečap. Dodati šećer, i samlevene sastojke (đumbir, beli luk, papriku i kečap) i krčkati 5 minuta na tihoj vatri.
Dodati rastopljeni kukuruzni skrob i držite na tihoj vatri još minut-dva ili dok se ne zgusne.
Skinite šerpu sa šporeta da se ohladi. Zatim prespite u posudu sa poklopcem i stavite u frižider dok ne budete potrebno.
6 thoughts on “Slatko ljuti sos”
Jako se oseca sirce,drugi put u ga staviti pola od navedene mere!
Jako se oseca sirce,drugi put cu ga staviti pola od navedene mere!
Jako se oseca sirce,drugi put cu ga staviti pola od navedene mere! Prvi put pravim i prvi put komentarisem!!
Može biti. Zavisi i od sirćeta, a svakako od ličnog ukusa. Hvala na komentaru, pogotovo što je prvi 🙂
Vrlo jednostavan recept ali verujem odlican. Koliko dugo moze da stoji u frizideru?
Meni je jednom prilikom stajao u frižideru više od dva meseca.
Izdržljiv je.