Slatko-ljuti Tai sos

Iskreno, uvek sam mislio da su azijski sosovi nešto egzotično. OK, soja sos se nenormalno komplikovano sprema (fermentira se 6 meseci do godinu dana), ali ove kombinacije slatko-kiselo-ljutih soseva na kraju ispadoše izuzetno lake. Ovaj sos traži ljutu papriku, ako ne volite ljuto, izbacite je i dobićete odličan slatko-kiseli sos. Ovaj sos odlično ide uz piletinu, sve što je pohovano/panirano. Možete biti i kreativni, pa koristiti i kao sos za umakanje krekera ili tortilja čipsa.

Sastojci:

  • 2.5 dl vode
  • 2.5 dl sirćeta
  • 200g šećera
  • 2 kašičice samlevenog svežeg đumbira
  • 1 kašičica samlevenog belog luka (cca 2 čena)
  • polovina sveže ljute paprike, samlevene (može i više ako paprika nije dovoljno ljuta ili baš volite ljuto)
  • 2 kašičice kečapa
  • 2 kašike kukuruznog skroba (Gustina) rastopljenog u 2 kašike vode

Težina:

Izuzetno jednostavno

Postupak:

20170822_193731290_ios-e1503492626205.jpg

Sipajte vodu i sirće u posudu i pustite da proključa na jakoj vatri.

Za to vreme u secku/blenderu sameljite đumbir, beli luk, papriku i kečap.

Dodati šećer, i samlevene sastojke (đumbir, beli luk, papriku i kečap) i krčkati 5 minuta na tihoj vatri.

Dodati rastopljeni kukuruzni skrob i držite na tihoj vatri još minut-dva ili dok se ne zgusne.

Skinite šerpu sa šporeta da se ohladi. Zatim prespite u posudu sa poklopcem i stavite u frižider dok ne budete potrebno.

4 thoughts on “Slatko-ljuti Tai sos

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *