Kore za lazanje

Danas planiram da pravim lazanje. Recept dobijate kasnije. Međutim, u razgovoru sa mladim domaćicama, shvatio sam da postoji nejasnoća oko testa, tj. kora za lazanja, kako se spremaju i koja je razlika između njih.

Proći ću kratko kroz tipove kora:

  • Domaće
  • Kupovne “sveže”
  • Kupovne “suve”

Koje ćete kore koristiti zavisi isključivo od vas. Nisam čuo da se iko buni zbog kora 🙂

Ja koristim sveže, jer oko lazanja inače ima mnogo posla, pa ne moram da pravim dodatni posao i sa testom. Otvorim pakovanje i ređam.

Domaće kore

Recept je jednostavan i ne traži ništa što nemate u kući

  • 5 jaja
  • 500g oštrog brašna
  • Malo soli (pola kašičice)

Napravi se kupa od brašna pomešanog sa malo soli sa udubljenjem u sredini i tu se razbiju jaja. Lagano se mesi testo dodajući brašno sa oboda kupe dok se ne dobije tvrdo testo. Izdeliti testo na manje “jufkice” i razvlačiti ih oklagijom ili mašinom za rezance (nećete verovati, to nemam 🙂 ). Nožem isečete pravougaonike i ostavite par sati da se prosuše. I to je to. Prednost ovog načina je što možete da sečete kore u dimenzijama koje odgovaraju vašim posudama. Mana je, jelte, razvlačenje kora (ne volim ovako tvrda testa da razvlačim) sušenje itd.

Ovo testo možete i da koristite kao rezance. Isečete ih na trake, rasporedite po kuhinjskoj krpi i ostavite preko noći da se osuše. Videli ste to sigurno kako rade vaše bake.

Sveže kore

Za početak disclaimer, ovde ću staviti ono što možete da nađete u prodavnicama, ne preporučujem nikoga (iako sam sve probao).

Sveže kupovne kore se mogu sada naći u svakoj prodavnici, pakovanja su različita i dimenzije sečenja, ali za sve važi jedno, ne moraju da se kuvaju pre korišćenja (iako ćete naći i da neko savetuje da ih treba kuvati).  Cene su između 100 i 200 dinara za pakovanje od 500g.

Suve kore

Suve kore ne volim da koristim, ali imaju prednost da mogu duže da stoje. Neko čak ni suve kore ne kuva (kuvaju se u vodi sa malo soli, oko tri minuta, preporučujem jedna po jedna da se ne bi zalepile). Zaista, mogu se koristiti i ovakve kakve su, dok se lazanja peče, one nabubre i omekšaju, jedini je problem što mogu nejednako da nabubre (zavisi od lokalne količine sosa, kako su pritisnute na tom mestu itd) pa može da se desi da lazanja bude malo reljefna 🙂

Najpoznatije su, naravno Barilla (ali ima i Buitonni, Del Castello i drugih, mahom italijanskih proizvođača)

8 thoughts on “Kore za lazanje

  1. Nisam probao praviti kore za lazanje. Previše posla ionako oko lazanja, još da se korama zanimam 🙂 Ali možda probam jednom. Vidiš, ja te suhe kore nikad nisam kuhao (te sam samo koristio jer mislim da nisam viđao druge kore u našim prodavnicama). Samo ih onako poredam i udri. Ne ispadne loše, samo mi ćoškovi ostanu malo suhi 😀 Ali ide lazanja k’o djeca iz škole. Nestane dok kažeš keks 😀

  2. Pa napravih kore po ovom receptu, ostavih sad da se suse…valjda budu dobre. Samo nisam shvatila, kore koje sami napravimo, da li se mogu direktno stavljati ili i one moraju malo da se prokuvaju?

    1. U principu ja ne kuvam nijedne. Jedino one koje su baš suve je potrebno (to su mahom one italijanske – Barilla ili Buitoni). Domaće kada se isuše ne treba da se kuvaju (štaviše, mislim da bi se raspale).

Leave a Reply

Your email address will not be published.