(Američka) Pita sa jabukama

Pita ima različitih. Po ukusima se dele na slatke i slane (volim ih podjednako), ali i u zavisnosti od tipa kora. Imate kore koje se razvlače, kore koje se preku kao kod lenje pite, a postoje i tzv hrskave kore, iliti kako ih na engleskom zovu „double-crusted pies“. U osnovi, u pitanju je „sipkavo“ testo od margarina/maslaca i brašna. Testo se razvuče u dva dela, jedno koje se stavlja na dno tepsije i koje se filuje, i potom pokriva drugim delom.

Sastojci:

Kora za pitu:

  • 250g maslaca ili margarina (ja koristim margarin, ima mi bolji ukus)
  • 550 g glatkog brašna
  • 1 dl ledene vode

Punjenje za pitu sa jabukama:

  • 6 jabuka Greni Smit
  • 200 g šećera
  • 2 kašičice cimeta
  • 3 kesice vanilin šećera
  • Suvo grožđe, po želji

Postupak:

Kora:

20171014_173307608_ios.jpg

Iseći margarin na kockice stranice oko 1 cm. Tako isečene kockice staviti u zamrzivač da odstoje oko sat vremena. Ovo nije neophodno, ali daje bolju teksturu i hrskavost kori. Dakle ako imate vremena, stavite u zamrzivač, ako vam se žuri, nije obavezno.

Izvadite kockice i stavite u duboku posudu za mešenje. Dodajte brašno i rukama polako mešajte. Toplota ruku će polako topiti margarin i vezivati sve više i više brašna. Postupak možda jeste spor, ali je zato zamoran 🙂

Idealno bi bilo da ostanu sitni delovi smrznutog margarina u testu, ali se to verovatno neće desiti. Kada vidite da ste došli do zasićenja i da testo više ne prima dodatno brašno, lagano sipajte ledenu vodu. Dodajte npr. dve kašika vode, pa mešajte. Čim vidite da testo više ne prima brašno, ponovo dodajte vodu. Kada ste napravili testo, istresite ga na radnu površinu i ga premesite. Mešenjem se aktivira gluten koji daje elastičnost testu. Kada napokon napravite glatko testo, podelite ga u dva nejednaka dela (odnos cca 60:40) umotati svaki u samolepljivu foliju i staviti pola sata – sat u frižider. I ovaj deo možete preskočiti ako nemate vremena. Kada izvadite testo, pre razvlačenja neka ostane 5 minuta na sobnoj temperaturi.

Postupak – punjenje od jabuke

Kao što sam napisao, najbolje su jabuke sorte Greni Smit. Dovoljno su čvrste da ne puste suviše vode, a i kisele da daju pravi ukus. Naravno, radnju rade sve jabuke. Jabuke oljuštiti, očistiti i iseckati na tanke kriške (ne, ljuštilica i nož ne moraju biti u istoj boji kao jabuke 🙂 ). Što tanje, to bolje.

U jednu posudu pomešati šećer, cimet i vanilin šećer. Ako su jabuke „vodenije“ možete dodati i kašiku kukuruznog skroba (gustina) da pokupi višak vode koji će se pojaviti pečenjem. Ovom smesom ćete posipati jabuke.

Radnu površinu posuti brašnom i razvući testo. Najpre veći komad, i on treba da bude razvučen za 3-5 cm većeg prečnika od tepsije u koju ćete ga staviti (da bi, jelte, uračunali i ivice tepsije). Debljina bi trebala da bude od 5-7 mm.

Tepsiju za pitu dobro podmazati margarinom, i pobrašnjaviti da bi se lakše izvadila. Staviti razvučenu koru u tepsiju i prstima prisloniti koru uz stranice.

20171014_173833439_ios.jpg

Ređati u slojevima jabuke, pa odozgo posuti smesom sa šećerom. Nabacati i suvo grožđe (ja sam ga zaboravio, a mrzelo me da idem da kupujem, pa ga zamislite na slici 🙂 )

Ređati tako slojeve (svaki sledeći malo odaljite od ivice) dok sredina ne bude duplo viša od ivice tepsije.

20171014_174527887_ios.jpg

Drugi deo kore razvucite i poklopite napunjenu pitu. Prstima spojite ivice (možete i malo vode da nanesete na ivice koje spajate) i na kraju spojeve pritisnite viljuškom (daje odličnu šaru).

Pitu obavezno zasecite na nekoliko mesta. Pored toga što lepo izgleda kada se ispeče, zarezi imaju i važnu ulogu. Kada počne da se peče, dolazi do oslobađanja vodene pare. Kada ne bi bilo ovih zaseka u gornjoj kori, para bi našla slabu tačku, i rascvetala pitu, vrlo verovatno na spoju. Tako da slobodno možete da budete kreativni, uključujući i pletenu gornju koru.

Pitu možete premazati jajetom i posuti šećerom radi bolje prezentacije.

Pitu staviti u zagrejanu rernu na 220°C na desetak minuta, a potom smanjiti temperaturu na 175°C i peći 30-35 minuta, dok ne dobije zlatno-žutu boju.

Ostaviti pitu da se ohladi, i iseći je na kriške. Može se servirati sa sladoledom od vanile. Odlična je uz kafu. Ili sama…

P.S. Pazite da vam se ne desi sledeće kada je stavite na prozor da se hladi:

One thought on “(Američka) Pita sa jabukama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *