Prženi kolutovi od luka sa piletinom i sirom

Na ovaj recept sam naleteo na Instagramu, urađenog u time lapse-u i bez nekih detaljnih opisa. Jako mi se dopao pa sam rešio da ga isprobam, i malo lokalizujem (prvenstveno što se začina tiče, originalno ide samo jalapeño mix, pa sam ja malo promenio sa manje pikantnim kombinacijama). Naziv nisam našao, i za sada gore možete videti dva naziva. Na kraju ću staviti anketu, pa možete glasati za najbolji naziv.

Sastojci

Za krokete

  • 400g iscepkane kuvane piletine
  • 300g krem sira
  • 200g rendanog kačkavalja (tvrdog sira)
  • Nekoliko većih glavica crnog luka
  • So
  • Biber
  • Aleva paprika (i slatka i ljuta tucana) ukupno 3 ili 4 kašike (odnos 2:1, 3:1 ili po ukusu)
  • Beli luk (3 čena ili dve kašičice granula)
  • Ruzmarin (dve kašičice)
  • Bosiljak (jedna kašičica)

Začine sam stavio po svom ukusu, sve možete promeniti po sopstvenoj želji (ali preporučujem da ostane aleva paprika). Pazite samo sa solju, ako je kačkavalj slaniji i jači nije potrebno mnogo.

Za pohovanje:

  • meko brašno
  • 3 jaja
  • 250g izmrvljenog tortilja čipsa (može i slani i ljuti – po ukusu)
  • Ulje (oko 300ml)

Težina:

Srednje teško

Postupak:

Kuvanu piletinu iscepkajte na tračice ili je vrlo, vrlo krazko provucite kroz secka/blender. Ja obično uzmem 500g piletine, skuvam je za supu, pa izvadim tih 400g kao višak. Možete korititi i grilovanu, imaće bolji ukus, ali neće vam biti lako da je iscepkate, U svakom sluaju, izmešaju se svi sastojci za krokete sem crnog luka. Dobro rukama umesiti i napraviti jednoliko testo.

Od crnog luka iseći kolutove visine oko 8mm.  Trebaće vam dvadesetak većih kolutova luka- 4 ili 5 glavica, one sitnije možete iseckati i koristiti za sreviranje ovog jela, ili ih staviti u posudu u frižider za neki drugi ručak, ne morate ih bacati, naravno

Spremiti posudu koju možete da smestite u zamrzivač, postavite je papirom za pečenje ili alu folijom i naređajte kolutove u nju. Kolutove kašikom punite smesom sira i piletine poravnjajte površinu da bude u ravni sa ivicom kolutova od luka.

Kada potrošite svu smesu, posudu stavite u zamrzivač na sat-dva da se stegne.

Spremite sve za pohovanje: jaja, brašno i izmrvljeni tortilja chips (nachos). Ja ga recimo izmrvim u avanu (u nekoliko tura, imam mali avan 🙂 ).

Zagrejte ulje na srednju temperaturu (sipajte ga toliko da pređe polovinu kroketa – znači cca 5mm). I pohujte krokete (u svaki sastojak dobro umočiti):

  • Brašno
  • Jaja
  • Čips (malo utisnuti kašikom ili prstima da se dobro uhvati ako neće da se zadrži)

Pržiti u ulju nekoliko minuta dok ne porumeni, uz povremeno okretanje.

Servirati uz krompir pire i dosta tartar sosa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *