Žuti kolač sa višnjama

20171206_184519303_iOS

Neko me, zaboravih ko, skoro pitao da li imam dobar recept za stari(nski), obični kolač sa višnjama. Ako se prepoznaješ – evo recepta. Moram priznati da sam zaboravio koliko može da bude dobar. Recept je izuzetno jednostavan, i može i dete da ga napravi. Zapravo, ovo i jeste pravila moja ćera od (tada) 9 godina :).

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 300g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2dl jogurta 
  • 2dl ulja
  • 300g brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • 300g višanja (jedno pakovanje smrznutih)
  • prah šećer za posipanje (a i ne mora 🙂 

Težina:

Jednostavno (ako znate da razdvojite žumanca i belanca)

Postupak:

Razdvojiti žumanca od belanaca. Žumanca ostaviti sa strane a od belanaca ulupati mikserom čvrst sneg. Posebno pazite da u belancima nema ništa drugo (da je posuda bila suva, da nema malo žumanaca, da su žice na mikseru čiste i suve). Ako ima bilo kakva „nečistoća“, belanca se neće ulupati dobro.

U žumanca dodajte najpre šećer (običan i vanila) i ulupajte mikserom. Krenite najpre sporo dok se ne ujednači šećer sa žumancima, a zatim ubrzajte dok smesa ne dobije bleđu boju.

Dodati ostale sastojke i umutiti mikserom u glatku masu.

Sipati smesu sa žumancima u belanca (ili obratno, zavisi koja vam je posuda veća) i izmešati varjačom/spatulom (nikako mikserom, jer će da se slegne). Slobodno možete ostaviti male deliće belanceta u smesi, ne morate je ujednačiti u potpunosti.

Izliti u dublji sud namazan puterom/margarinom i posut brašnom (ovaj moj sa slike je dimenzija 35×23 cm) i rasporediti višnje po površini. Ostavite ih tako kako padnu (nemojte ih gurati u testo) jer će u toku pečenja potonuti.

Rerna treba da bude zagrejana na 200°C. Ubaciti kolač u rernu i smanjiti na 180°C. Ako ne smanjite temperaturu, sredina može da se potklobuči (samo estetski problem, ne utiče na ukus 🙂 ). Peći oko 45 minuta, dok površina ne dobile svetlo braon boju. Probajte foru sa čačkalicom – ubodite kolač čačkalicom, i ako izađe suva i bez testa na sebi, kolač je gotov. Sačekajte da se ohladi (najteži deo recepta) i isecite na velike kocke.  Pospite ga prah šećerom i uživajte.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *