Vruća rakija

Šumadijski čaj, vruća ili grejana rakija. Izgovor da udariš po rakiji i kad si bolestan ????

Sam recept je zaista jednostavan. Treba vam meka rakija (12 gradi, slabija, koja se dobija posle prve destilacije) mada moze i prepečenica (dva puta destilovana, 15-20 gradi) i malo šećera.

Sastojci (za 1.5dl)

  • Rakija (1 dl meke ili 0,75dl prepečenice)
  • Voda (koliko je potrebno do 1.5dl)
  • Kašika šećera

Težina

Jednostavno

Postupak

Na dno džezve stavi se šećer i polako se zagreva dok se ne istopi i dobije braon boju (ja dodam par kapi vode u šećer da ne bi pregoreo, lakše se podešava boja).

U vreli šećer se sipa mešavina vode i rakije i na laganoj vatri se pusti da provri. Skloniti na kratko da vatre pa vratiti da opet provri (ukupno tri puta – triput Bog pomaže).

Tako se, između ostalog, eliminiše eventualni ostaci metil alkohola. Neko i zapali isparenja dok se kuva rakija, iz istog razloga. Ja sam suviše smotan a i nemam PP aparat.

Na selu sam video i da se mašicama uzme kocka šećera i istopi nad vatrom (u smederevcu) i onda se time „zaprži“. Iz PP razloga i nedostatka mašica i smederevca ja to ne radim. ????

Dakle, kad tri puta provri sipa se u čašu (obavezno sa drškom, nema ništa vrelije od čaše sa vrućom rakijom). Služiti zimi, u društvu, i uz nešto masno i dimnjeno. I Milančeta Radosavljevića.

Probajte i ove recepte
Sarme

Zima, Nova godina... Jedna od prvih asocijacija, kada je hrana i kuhinja u pitanju mi je sarma koja se krčka na šporetu. Koliko šporeta, toliko i recepata za sarme, tako Read more

Vekna od slanine i sira

Slanina, sir i špecle...doslovno 3 sastojka. Pola sata spremanja. Ako nemate dovoljno vremena da spremate, a i holesterol vam je nizak, savršeno jelo.

Tiramisu

Tiramisu je ono na šta, pored sladoleda, prvo pomislite kada neko spomene italijanske slatkiše. Kremast i mekan, izgleda raskošno, a ipak je vrlo jednostavan za pravljenje.

2 thoughts on “Vruća rakija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.