Čili kon karne

Ono što Ameri nazivaju čilijem, u ostatku sveta se zove Chilli con carne. Ako bih morao da pojednostavim opis, onda bih rekao da je u pitanju bolonjeze sos sa meksičkim pristupom,.

Sastojci

  • 500g mlevenog mesa
  • Konzerva (400g) crvenog pasulja
  • 300-400g paradajza (može i konzerva pelata)
  • Veća glavica crnog luka
  • Pola glavice belog luka (5-6 čenova)
  • Jedna zelena babura (na slici je nema jer je slikana u januaru pa nije ih bilo)
  • So
  • Biber
  • Slatka aleva paprika
  • Tucana aleva paprika (ili čili u prahu)
  • Origano
  • Ja dodam i malo belog luka u granulama i mirođije
  • Malo masnoće za prženje (ulja ili masti)

Težina

Jednostavno

Postupak

Sitno iseckajte beli i crni luk. Zagrejte masnoću mast ili ulje) i propržite ih dok ne postanu staklasti (poluprovidni). Povremeno promešajte, da se ravnomerno proprži, posebno ako koristite plin za kuvanje.

Dodajte mleveno meso, i dobro promešajte.

Dok se meso sprema napravite smesu začina. Ja stavim sve u avan malo izmešam, ali možete promešati i u nekoj činijici.

Kada meso dobije smeđu boju, dodajte začine, pasulj, baburu i paradajz. Nalijte sa 2dl vode (ili 1dl vode 1dl soka od paradajza ako koristite svež paradajz). Dodajte prstohvat šećera da ne bude kiselo zbog paradajza (to je inače fora koju treba uvek koristite kada kuvate sa paradajzom).

Krčkajte na laganoj vatri najmanje sat vremena. Što duže to bolje uz dodavanje vode po potrebi).

Čili servirajte sa pastom, pirinčem, možete puniti tortilje, ili sipati preko tortilja čipsa. Svaka kombinacija je dozvoljena. What happens in Mexico, stays in Mexixo 🙂

Probajte i ove recepte
Nacho cheese dip

Kada gledate film, tortilja čips ili naćosi su odlična zanimacija. Ali kada ima i dip uz to... Žurka ne prestaje. Nalazio sam dip samo u Maksiju, marke Delhaize. Ali da Read more

Sarme

Zima, Nova godina... Jedna od prvih asocijacija, kada je hrana i kuhinja u pitanju mi je sarma koja se krčka na šporetu. Koliko šporeta, toliko i recepata za sarme, tako Read more

Prženi kolutovi od luka sa piletinom i sirom

Na ovaj recept sam naleteo na Instagramu, urađenog u time lapse-u i bez nekih detaljnih opisa. Jako mi se dopao pa sam rešio da ga isprobam, i malo lokalizujem (prvenstveno Read more

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.