Gibanica – mafin

Šta spremiti za doručak, a da bude brzo i ukusno. Da ne morate da ustanete u 6, a da ipak zamiriše lepo nedeljom ujutru? Ovo je varijacija dobre stare gibanice, sa novim pristupom.

Sastojci (za 12 mafina):

  • Pakovanje kora za pite (500g)
  • 400g sitnog sira (može i beli ili feta, šta god preferirate)
  • 100ml jogurta (može i pavlaka)
  • 50ml ulja
  • 3 jaja
  • Soli po ukusu
  • Biće vam potreban i kalup za mafine

Težina

Jednostavno

Postupak

Uključiti rernu da se zagreje na 220°C i za to vreme sjediniti sve sastojke (sem kora) i dobro promešati. Sir izmrviti (ako već nije), ali ostaviti lepe gromuljice, biće ukusnije. Na kraju dodati so, u zavisnosti od vrste sira koji ste upotrebili, i ličnog ukusa.

Kalup za mafine ili podmažite ili postavite korpicama za mafine, ili ne radite ništa ako imate silikonski kalup (kao ja 🙂 )

Postavite svaki kalup sa pola kore za pitu (možete iseći tačno pola kore, ali ja kidam rukama pa je svaka na svoju stranu 🙂 ), ostavite višak kora da visi kako biste kasnije mogli da zatvorite gibanice. U svaki postavljeni kalup sipajte kašiku fila. drugu polovinu kore dobro natopiti u fil, napraviti kuglicu i spustiti u kalup. Na kraju zatvoriti krajevima prve kore koje smo ostavili sa strane, kao na slici

Peći na 220°C oko 20 minuta, tj. dok ne dobije zlatno-žutu boju, a uglovi ivice kore dobiju mrku boju. Računajte sa time da će se u toku pečenja malo nadići.

Izvaditi iz kalupa i poređati na veliki tanjir. Pokriti blago ovlaženom krpom i strpiti se oko pola sata da se ohladi. I servirati sa jogurtom, naravno.

Za kraj, ako želite gibanice (iliti pituljice) sa citatom iz omiljene knjige, pogledajte savet majstora Đure:

2 thoughts on “Gibanica – mafin

  1. Dragi Sale, mafine su bile prve na spisku za probanje. Obzirom da su me oduševile moraću da probam i ostale recepte ali moraš da proširiš bazu 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *