Štrudla sa makom

Stari dobri slatkiš. Mislim da je prilično potcenjen u poplavi novih slatkiša, ali ko god je proba, seti se bake, detinjstva i lepih vremena. (:trepće da ne krenu suze). Reših da se oprobam i u ovoj vrsti slatkiša. Nisam do sada pravio štrudlu sa makom (ili jabukama) pa me malo hvatala trema kako će da ispadne. Obzirom da pišem recept, ispalo je odlično.

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • kocka svežeg kvasca
  • 1 jaje
  • 1 žumance (mogu i dva cela jajeta ako su manja)
  • 75 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 75 g masti (može i druga masnoća – istopljeni maslac, margarin ili slično)

Za fil:

  • 500 g maka
  • 200 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 300 ml mleka

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • kašika ulja

Težina

Srednje teško

Postupak

Najpre pripremite fil, jer je potrebno da se ohladi pre nego što se filuje testo. Mleko jako zagrejte (sa ringle sklonite tik pre nego što provri). Sipajte vrelo mleko u dublju posudu. Polako dodajte mak i šećer (sa vanilin šećerom) u mleko, celu količinu dodajte u, recimo, 5 tura. Između svake ture dobro promešajte fil. Možete, naravno da dodate sve odjednom, ali će biti problem prilikom mešanja. Kada potrošite sav mak i šećer, dobro još jednom promešajte (ja koristim žicu za mešanje, lakše ide) i ostavite sa strane da se ohladi. Sada možete spremati testo.

U dublju posudu za mešanje sipajte mlako mleko i dodajte izmrvljen kvasac, malo šećera i kašiku brašna. Kada se kvasac rastopi dodajte sve ostale sastojke i počnite da mešate. Testo treba da bude glatko, znači potrebno je oko 10ak minuta ručnog mešanja. Možete koristiti i mikser sa nastavkom za testo, i tada proces malo brže ide.

Posudu sa testom pokriti krpom, i staviti na toplo mesto da naraste. Kada se testo duplira (vidi sliku), podeliti ga na dva dela.

Svaki deo razvući u tanku koru. Svaka kora treba da bude pravougaona, gde je jedna strana u stvari visina pleha. Pola fila nabacati po kori, i rukama rasporediti po kori. Ovo je prilično neuredan posao (jedan od razloga zašto nema fotke ovog dela postupka). Ja nabacam fil kašikom po testu, pa rukama „utapkam“ da se pokrije cela površina

Kada ste zadovoljni kako ste razbacali fil, umotajte u rolat. Ja krajeve štrudle, malo „ušuškam“ ispod štrudle, da se ne rascvetaju prilikom pečenja.

Pleh obložiti papirom za pečenje ili dobro namastiti. Umutiti jaje sa kašikom ulja i bogato premazati štrudle pre pečenja.

Štrudle se peku u zagrejanoj pećnici na oko 180°C oko pola sata sa ventilatorom (do 40 minuta bez ventilatora). Gotova je kada dobije onu lepu zlatnobraon boju koju svi znate 🙂

Vruće vekne prekriti krpom da bi bile mekše i sačekajte da se dobro ohlade pre nego što ih isečete i pogledate šta ima unutra 🙂

Štrudlu seći na širinu oko 1,5 cm. Ako imate sladoleda u kući, predlažem da servirate uz jednu (ili dve) kuglu. Odlično ide uz kafu.

Prijatno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *