Šakšuka

Šakšuka je arapsko jelo od koje je popularno širom Mediterana. Obično se služi za doručak i probao sam ga prvi put u Tel Avivu i oduševio se. Sprema se vrlo jednostavno i brzo od namirnica koje su uobičajene u našim frižiderima. U pitanju su poširana jaja u paradajz sosu. Jelo se pripremi za 20ak minuta, a ukupno trajanje zavisi od toga kako brzo seckate sastojke 🙂

Sastojci

  • 500g paradajza (ili konzerva od 400g pelata)
  • dve velike crvene paprike
  • dve kašike paradajz pirea
  • srednja glavica crnog luka
  • tri čena belog luka
  • 3-4 jaja
  • maslinovo ulje za prženje
  • mleveni kumin
  • ruzmarin
  • aleva paprika (slatka ili ljuta – po ukusu)
  • so i biber
  • seckani peršun (svež, može i sušeni) za ukrašavanje

Težina

Jednostavno

Postupak

U dublji tiganj iseckajte beli i crni luk na sitno i kratko propržite na maslinovom ulju. U to dodajte papriku iseckanu na sitne kockice i krčkajte 5 minuta na srednjoj vatri.

Dodajte potom sitno iseckan paradajz (ili istresite konzervu :)), i dodajte ostale začine (kumin, alevu, ruzmarin, so i biber) po ukusu. Kada radim sa svežim paradajzom, sipam i pola kašičice šećera da ubije kiselinu od paradajza.

Pokriti tiganj i krčkati sve oko desetak minuta. Većom kašikom u sosu napraviti udubljenje i u njega razbiti jaje. Ponoviti onoliko puta koliko ima jaja 🙂

Pokriti ponovo poklopcem i krčkati dok jaja ne dobiju željenu gustinu (za mekana, ali ne rovita to je oko 7 minuta).

Posuti na kraju seckanim peršunom, ako je u pitanju suvi, dodati ga par minuta pre kraja da upije malo tečnosti,

Poslužiti toplo, po mogućstvu uz topao pita hleb, za potpuni bliskoistočni osećaj.

One thought on “Šakšuka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *