Šakšuka

Šakšuka je arapsko jelo od koje je popularno širom Mediterana. Obično se služi za doručak i probao sam ga prvi put u Tel Avivu i oduševio se. Sprema se vrlo jednostavno i brzo od namirnica koje su uobičajene u našim frižiderima. U pitanju su poširana jaja u paradajz sosu. Jelo se pripremi za 20ak minuta, a ukupno trajanje zavisi od toga kako brzo seckate sastojke 🙂

Sastojci

img 20191208 145837 Šakšuka
  • 500g paradajza (ili konzerva od 400g pelata)
  • dve velike crvene paprike
  • dve kašike paradajz pirea
  • srednja glavica crnog luka
  • tri čena belog luka
  • 3-4 jaja
  • maslinovo ulje za prženje
  • mleveni kumin
  • ruzmarin
  • aleva paprika (slatka ili ljuta – po ukusu)
  • so i biber
  • seckani peršun (svež, može i sušeni) za ukrašavanje

Težina

Jednostavno

Postupak

U dublji tiganj iseckajte beli i crni luk na sitno i kratko propržite na maslinovom ulju. U to dodajte papriku iseckanu na sitne kockice i krčkajte 5 minuta na srednjoj vatri.

img 20191208 155657 Šakšuka

Dodajte potom sitno iseckan paradajz (ili istresite konzervu :)), i dodajte ostale začine (kumin, alevu, ruzmarin, so i biber) po ukusu. Kada radim sa svežim paradajzom, sipam i pola kašičice šećera da ubije kiselinu od paradajza.

Pokriti tiganj i krčkati sve oko desetak minuta. Većom kašikom u sosu napraviti udubljenje i u njega razbiti jaje. Ponoviti onoliko puta koliko ima jaja 🙂

img 20191208 161030 1 Šakšuka

Pokriti ponovo poklopcem i krčkati dok jaja ne dobiju željenu gustinu (za mekana, ali ne rovita to je oko 7 minuta).

Posuti na kraju seckanim peršunom, ako je u pitanju suvi, dodati ga par minuta pre kraja da upije malo tečnosti,

Poslužiti toplo, po mogućstvu uz topao pita hleb, za potpuni bliskoistočni osećaj.


Објављено

у

од

Comments

Једно реаговање на “Šakšuka”

  1. Milena Mikić Avatar
    Milena Mikić

    Ekstra, pozdrav! 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *