Drapano prase

Da li je drpano, drapano ili cepkano, apsolutno nije bitno, ono što je bitno je da je jako, jako ukusno. U hipsterskim pubovima se nudi kao pulled pork. U osnovi, u pitanju je svinjska plećka (može i but) dugo krčkana u marinadi. Marinada ima raznih: pikantnih, egzotičnih, običnih… Ja volim ovu slađu varijantu. Računajte na način spremanja – marinira se celu noć u frižideru i najmanje 5 sati u rerni 🙂

Sastojci (za 4 osobe)

  • 1kg svinjske plećke bez kostiju
  • 50ml maslinovog ulja (može i suncokretovo)
  • 3 supenih kašika meda (može i smeđi šećer)
  • 3 supene kašike vorčester sosa
  • 1 supena kašika soja sosa
  • 1 supena kašika soli
  • biber po ukusu
  • pola supene kašike aleve paprike
  • začini po ukusu (kim, ruzmarin, bosiljak)
  • Pola glavice belog luka (sitno iseckan)
  • Pola kilograma crnog luka (nije obavezno, objašnjenje u receptu)
  • 250 ml bujona od goveđe kocke za supu

Težina

Srednje teško

Postupak

Pomešati sastojke za marinadu u jednoj posudi.

Na dnu vatrostalnog suda staviti oblogu od kolutova crnog luka. Ovo nije obavezno, ali ima dve funkcije: meso se neće zalepiti, a dobijate odličan karamelizovan luk kao prilog.

Meso staviti na luk (možete ga iseći na veće komade, da se lakše spremi, i kasnije iscepka)

Preliti meso spremljenom marinadom i odstaviti preko noći u frižideru.

Meso naliti bujonom i staviti u rernu na 150°C i krčkati najmanje 5 sati. Povremeno možete promešati, i proveriti da li ima dovoljno marinade, ako je temperatura viša, može se desiti da ispari. U tom slučaju, dolijte samo vodu, sve ostalo je i dalje u posudi.

Kada izvadite iz rerne, sa dve viljuške (ili prstima, ali neka se prohladi pre toga 🙂 ) iscepkajte meso na što sitnije komadiće.

Sos možete brzo zakuvati sa malo gustina ili brašna i servirati tako (primetite luk na vrhu :)).

Drugi način je da servirate kao burger (obično tako serviraju po fancy pubovima). Napravite ili kupite zemičke, stavite puno prasetine, naređajte salatu, luk iz sosa, kisele krastavčiće, sir i šta god volite još (kečap, BBQ sos, tartar sos – ne osuđujem).

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *