Saher torta by Olivera

Olivera mi je poslala ovaj recept, i morao sam odmah da ga pravim. Recept je njen a slike moje i njene (credit je dat ispod slike)

© Olivera

Sastojci:

Za patišpanj

  • 75 g. šećera
  • 1 kesica vanile
  • 145 g putera
  • 6 jaja
  • 150 g crne čokolade
  • Malo soli
  • 50 g šećera u prahu
  • 150 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za premaz

  • domaći džem od kajsika

Za glazuru

  • 60gr putera
  • 200 grama crne čokolade

Težina

Teško

Postupak

Umutiti šećer, vanilin šećer i omekšali puter. Odvojiti žumanca od belanaca. Najpre ćemo koristiti žumanca. Dodavati jedno po jedno odvojeno žumance i lagano umešati.

Odvojeno, otopiti čokoladu na pari pa lagano dodavati u prethodnu smesu uz mešanje.

Belanca umutiti u sneg sa šećerom u prahu i malo soli.

Trećinu belanaca pažljivo dodati u prvu smesu. U ostatak belanaca prosejati brašno i prašak za pecivo, dobro izmešati da ne bude grudvica, pa na kraju spojiti sa prethodnom masom od belanaca, čokolade, jaja, i ostalih sastojaka…

Smesu sipati u kalup prečnika 26 cm. Može biti sa stranicama na otvaranje, silikonski (kao moj) ili obična tepsija. Bitno da dno i stranice namažete sa malo putera i lagano pospete brašnom, da se ne bi zalepilo.

Peći 40-45 minuta na 180°C. Već na 30 minuta proverite da li je kora pečena – bocnite čačkalicom i ako izađe suva, kora je spremna. Obzirom da kora ima puno jaja a malo brađna, veoma brzo se može desiti da se isuši, zato je potrebno pratiti situaciju posle prvih pola sata.

Prostor između kora premazati dzemom od kajsije, staviti drugu koru i zatim celu premazati džemom.

Kada se patišpanj ohladi, preseći ga na pola.

Otopiti preostali puter i čokoladu na pari i odmah preliti tortu.

Možete je ukrasiti na razne načine, npr čokoladnim flekicama (našao u Lidlu) ili npr Jaffa kolačima (kao na slici iznad).

Servirati uz kafu, a može i bez nje 🙂

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *