Carski (Španski) mafini

Posle fijaska sa Markiza tortom (o čemu nećete ništa saznati) malo sam izgubio na samopouzdanju 🙂
Zato sam se odlučio za klasiku koju je nemoguće zabrljati. Ima više naziva, načešći su Carska ili Španska pita. Ja ću je praviti u kalupima za mafine, pa sam shodno tome i promenio ime.

Sastojci

Ovo je količina za 12 kalupa za mafine. Ukoliko pravite klasično, u tepsiji, količinu treba pomnožiti sa 2 (sem praška za pecivo, on ne mora).

  • 2 jaja
  • malo soli
  • 100 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • 100 g kukuruznog brašna (ne palente, sitnog brašna)
  • 100 g pšeničnog brašna (TIP 400, oštro)
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g , šunke (ili bilo koje salame, može i suvo meso)
  • 100 g izrendanog kačkavalja (ili sitne kockice)
  • 50 g kiselih krastavaca
  • 50 g kisele crvene paprike (ja nisam imao crvenu, samo žutu, razlika je u prezentaciji nikako u ukusu)

Težina

Jednostavno.

Postupak

Iseckati na sitne kockice šunku, papriku, kornišone i kačkavalj (ako ga ne želite rendati).

U jednoj posudi promešati pšenično i kukuruzno brašno sa praškom za pecivo.

U drugoj, mikserom dobro ulupati jaja, dodati ulje i mleko i nastaviti mikserom. Posoliti po ukusu (obratite pažnju da su paprika i kornišoni već slani). Smesa treba da bude dobro ulupana i puna mehurića.

Dodati ostatak sastojaka u kockicama i promešati lagano kašikom ili žicom za mućenje.

Smesu sipajte u modlu za mafine. Ja imam silikonsku, ali ako imate metalnu prethodno je podmažite i pospite sa malo brašna. Isto tako i ako pravite pitu, tj. sipate sve u tepsiju.

Staviti u pećnicu prethodno zagrejanu na 220°C (ili 200°C ako imate ventilator) i peći oko pola sata. Ako pečete pitu, trebaće malo više vremena. Kada dobro porumene na vrhu, proverite da li je su pečene tako što ćete bocnuti čačkalicom i ona bi trebala da izađe bez testa na sebi, možda sa malo istopljeng sira ako pogodite baš na pravo mesto 🙂 .

Servirajte mlake sa jogurtom ili kiselim mlekom. Prijatno.

Probajte i ove recepte
Tart od limuna (Lemon tart)

Tart od limuna je upravo ono što se može jesti leti jer osvežava. Ukusni krem od limuna sa hrskavom korom od prhkog testa je odlična kombinacija.

Štrudla sa makom

Stari dobri slatkiš. Mislim da je prilično potcenjen u poplavi novih slatkiša, ali ko god je proba, seti se bake, detinjstva i lepih vremena. (:trepće da ne krenu suze). Reših Read more

Projara

Projara. Doručak, testo uz ručak, večera... Može i užina. U kalupima ili sečena na kocke. Mislim da nema potrebe da pričam dalje. Sastojci 250g kukuruznog brašna80g pšeničnog brasna3 jajeta2dl jogurta2dl kisele Read more

One thought on “Carski (Španski) mafini

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.