Carski (Španski) mafini

Posle fijaska sa Markiza tortom (o čemu nećete ništa saznati) malo sam izgubio na samopouzdanju 🙂
Zato sam se odlučio za klasiku koju je nemoguće zabrljati. Ima više naziva, načešći su Carska ili Španska pita. Ja ću je praviti u kalupima za mafine, pa sam shodno tome i promenio ime.

Sastojci

Ovo je količina za 12 kalupa za mafine. Ukoliko pravite klasično, u tepsiji, količinu treba pomnožiti sa 2 (sem praška za pecivo, on ne mora).

  • 2 jaja
  • malo soli
  • 100 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • 100 g kukuruznog brašna (ne palente, sitnog brašna)
  • 100 g pšeničnog brašna (TIP 400, oštro)
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g , šunke (ili bilo koje salame, može i suvo meso)
  • 100 g izrendanog kačkavalja (ili sitne kockice)
  • 50 g kiselih krastavaca
  • 50 g kisele crvene paprike (ja nisam imao crvenu, samo žutu, razlika je u prezentaciji nikako u ukusu)

Težina

Jednostavno.

Postupak

Iseckati na sitne kockice šunku, papriku, kornišone i kačkavalj (ako ga ne želite rendati).

U jednoj posudi promešati pšenično i kukuruzno brašno sa praškom za pecivo.

U drugoj, mikserom dobro ulupati jaja, dodati ulje i mleko i nastaviti mikserom. Posoliti po ukusu (obratite pažnju da su paprika i kornišoni već slani). Smesa treba da bude dobro ulupana i puna mehurića.

Dodati ostatak sastojaka u kockicama i promešati lagano kašikom ili žicom za mućenje.

Smesu sipajte u modlu za mafine. Ja imam silikonsku, ali ako imate metalnu prethodno je podmažite i pospite sa malo brašna. Isto tako i ako pravite pitu, tj. sipate sve u tepsiju.

Staviti u pećnicu prethodno zagrejanu na 220°C (ili 200°C ako imate ventilator) i peći oko pola sata. Ako pečete pitu, trebaće malo više vremena. Kada dobro porumene na vrhu, proverite da li je su pečene tako što ćete bocnuti čačkalicom i ona bi trebala da izađe bez testa na sebi, možda sa malo istopljeng sira ako pogodite baš na pravo mesto 🙂 .

Servirajte mlake sa jogurtom ili kiselim mlekom. Prijatno.

One thought on “Carski (Španski) mafini

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *