Punjene paprike

Punjene paprike su nešto što svako voli. Iako je većina nas, kada smo bili deca, istresalo papriku i davalo je roditeljima, vremenom ona postane najomiljeniji deo punjenih paprika 🙂 Ovo je moja verzija recepta, naravno da svako ima svoju omiljenu.

Sastojci

Sastojci za punjene paprike
  • 6-8 paprika (najbolje su babure, ali mogu i šilje)
  • 500 g mlevenog mesa (vrsta po želji, ja mešano)
  • Srednja glavica crnog luka
  • 5 čena belog luka
  • 1 jaje
  • 100 g pirinča
  • lovorov list
  • peršun sitno seckani
  • So
  • Biber
  • 3 supene kašike brašna
  • 50 ml ulja ili druge masnoće
  • 200 ml soka od paradajza

Težina

Jednostavno

Postupak

FIl za punjene paprike

Paprike za punjenje pripremiti tako što ih dobro operete i oštrim nožem opsečete oko peteljke i izvadite seme.

Sitno iseckati beli i crni luk. U dublju posudu dodati mleveno meso, luk, jaje, pirinač, so i biber. Možete dodati i druge začine po ukusu (ja recimo dodam kim, sada ga nisam imao pa ga nema na slici).

Dobro promešajte (bilo bi dobro da odstoji u frižideru oko sat, ali nije neophodno).

Ovom smesom napunite paprike. Ja ih ne punim do vrha (tj. pravim se da ih ne punim – uvek kupim više paprika pa imam manjak fila :)). Meso će malo kalirati, a pirinač upiti tečnosti tako da ne bi trebalo da izađe van paprike.Možete ih zatvoriti kriškom paradajza ili krompira, ali ja volim ovako – au naturel. 😉

Sos za punjene paprike

Zagrejati oko 300 – 400 ml vode, da proključa.

U šerpu u koju ćete ređati paprike dobro zagrejati masnoću i dodati brašno. Mešati brzo da se brašno ravnomerno rastopi u masnoći. Kada počne da dobija zlatnu boju, dodati kipuću vodu i mešati dok se ne dobije ravnomeran sos.

Na kraju dodati sok od paradajza, još jednom dobro promešati da se ujednači i skloniti sa vatre.

Punjene paprike

U sos poređati paprike. Naliti prostor između njih toplom vodom malo ispod ivica paprika (ne mora da bude ključala – dovoljno topla sa slavine), posuti peršunom. U sos staviti i listove lovora – za svaku papriku po jedan list.

Iskustvom ćete shvatiti kolika vam šerpa treba da stanu paprike i da se međusobno pridržavaju u uspravnom položaju. Kasnije, kada počnu da se kuvaju, nakriviće se, ali do tada će se sos izjednačiti i neće se napuniti samo vodom.

Poklopiti šerpu, staviti na ringlu, podešenu na srednju vatru, i krčkati ok sat – sat i petnaest minuta. Možete ih staviti i u vatrostalnu posudu i staviti u rernu. Ipak, ja ih više volim iz šerpe.

Servirane punjene paprike sa pireom

Kada su gotove, sačekajte 20ak minuta da se prohlade. Za to vreme spremite nezaobilaznog drugara punjenih paprika – krompir pire. Preferiram sveže spremljeni, ali može i instant.

Servirati toplo, sa puno krompir pirea i nekoliko kašika sosa.

Uz punjene paprike odlično ide projara.

Probajte i ove recepte
Projara

Projara. Doručak, testo uz ručak, večera... Može i užina. U kalupima ili sečena na kocke. Mislim da nema potrebe da pričam dalje. Sastojci 250g kukuruznog brašna80g pšeničnog brasna3 jajeta2dl jogurta2dl kisele Read more

Sarme

Zima, Nova godina... Jedna od prvih asocijacija, kada je hrana i kuhinja u pitanju mi je sarma koja se krčka na šporetu. Koliko šporeta, toliko i recepata za sarme, tako Read more

Štrudla sa makom

Stari dobri slatkiš. Mislim da je prilično potcenjen u poplavi novih slatkiša, ali ko god je proba, seti se bake, detinjstva i lepih vremena. (:trepće da ne krenu suze). Reših Read more

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.