Rakott krumpli (naređani krompir)

Rakott krumpli ili naređani krompir je mađarsko jelo, jelte, od krompira. Ali u njega ide mnogo više – kuvana jaja, kobasica, pavlaka… Ne umem da ga objasnim, pa ću odmah krenuti sa receptom 🙂

Sastojci

  • 600 -700 g krompira
  • 6 srednjih jaja
  • 500 ml kisele pavlake
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 400 g kobasice (kulena, srpske ili sremske)
  • 100-150 g rendanog kačkavalja (po ukusu, može i bez njega)
  • 3 kašike masti
  • So, biber i mirođija po ukusu

Težina

Srednje teško

Postupak

Najpre tvrdo skuvajte jaja. Stavite jaja u posudu, nalijte hladnom vodom da nivo pređe 1 cm i stavite na srednju vatru. Kada voda proključa, držite još 2 minuta, a zatim sklonite sa vatre i poklopite. Ostavite u vrućoj vodi 12 minuta. Odlijte vruću vodu i sipajte ledenu i ostavite tako 5 minuta – lakše se ljušte.

Krompir očistite ako je mlad ili oljuštite ako je stariji i stavite ga u hladnu vodu sa malo soli. Kuvajte 15-20 minuta dok se ne skuva tako da viljuška može da prođe do sredine krompira, ali da ne bude potpuno kuvan.Odliti vodu i ostavit ihi da se prohlade.

Ohlađena jaja i mlake krompire isecite na kolutove debljine oko 8 mm. Kobasicu, takođe isecite na tanke kolutove (ili je kupite isečenu, kao ja).

Otopite mast u šerpici, i kada se blago zagreje umešajte kiselu i neutralnu pavlaku, i dodajte začine. Kada se sve sjedini, sklonite sa vatre. Sada imate sve što je potrebno za poslednji korak.

Zagrejte rernu na 200°C i namastite dno vatrostalnog suda i počnite da ređate sloj po sloj (na slici je namerno kulen do pola naređan, da se vide slojevi):

  • Na dno polovinu kolutova krompira
  • Prelijte sa nekoliko kašika pavlake
  • Jaja
  • Prelijte sa nekoliko kašika pavlake
  • Kobasicu
  • Prelijte sa nekoliko kašika pavlake
  • Ostatak kolutova krompira
  • Prelijte sa ostatkom pavlake (za ovo neka ostane barem 1/2 količine)
  • Po želji posuti rendanim kačkavaljem

Uviti posudu u aluminijumsku foliju i staviti u zagrejanu rernu. Posle pola sata, smanjiti temperaturu na 180°C, skinuti foliju i peći još oko 20 minuta – kada površina dobije lepu zlatnu boju.

Treba dobro sačekati da se ohladi, pa iseći – što ja nisam imao živaca da sačekam, pa je na slici malo „dronjavo“ 🙂

Odlično ide uz kupus ili sezonsku salatu.

Probajte i ove recepte
Pasta carbonara

Nama van Italije svaka pasta je italijanska. Italijani, pak, paste posmatraju regionalno, najviše po sastojcima i po vrsti sira koja se koristi. Carbonara je iz okoline Rima, jer se za Read more

Drapano prase

Da li je drpano, drapano ili cepkano, apsolutno nije bitno, ono što je bitno je da je jako, jako ukusno. U hipsterskim pubovima se nudi kao pulled pork. U osnovi, Read more

Pasta sa četiri vrste sira – Quattro Formaggi

Sir. Nema vrste i načina na koji ga ne volim. Bilo da je domaći beli, tvrdi, sa plesnima rendani, uz vino i masline ili topljen u toplom sendviču. Koliko volim, Read more

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.