Rakott krumpli (naređani krompir)

Rakott krumpli ili naređani krompir je mađarsko jelo, jelte, od krompira. Ali u njega ide mnogo više – kuvana jaja, kobasica, pavlaka… Ne umem da ga objasnim, pa ću odmah krenuti sa receptom 🙂

Sastojci

  • 600 -700 g krompira
  • 6 srednjih jaja
  • 500 ml kisele pavlake
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 400 g kobasice (kulena, srpske ili sremske)
  • 100-150 g rendanog kačkavalja (po ukusu, može i bez njega)
  • 3 kašike masti
  • So, biber i mirođija po ukusu

Težina

Srednje teško

Postupak

Najpre tvrdo skuvajte jaja. Stavite jaja u posudu, nalijte hladnom vodom da nivo pređe 1 cm i stavite na srednju vatru. Kada voda proključa, držite još 2 minuta, a zatim sklonite sa vatre i poklopite. Ostavite u vrućoj vodi 12 minuta. Odlijte vruću vodu i sipajte ledenu i ostavite tako 5 minuta – lakše se ljušte.

Krompir očistite ako je mlad ili oljuštite ako je stariji i stavite ga u hladnu vodu sa malo soli. Kuvajte 15-20 minuta dok se ne skuva tako da viljuška može da prođe do sredine krompira, ali da ne bude potpuno kuvan.Odliti vodu i ostavit ihi da se prohlade.

Ohlađena jaja i mlake krompire isecite na kolutove debljine oko 8 mm. Kobasicu, takođe isecite na tanke kolutove (ili je kupite isečenu, kao ja).

Otopite mast u šerpici, i kada se blago zagreje umešajte kiselu i neutralnu pavlaku, i dodajte začine. Kada se sve sjedini, sklonite sa vatre. Sada imate sve što je potrebno za poslednji korak.

Zagrejte rernu na 200°C i namastite dno vatrostalnog suda i počnite da ređate sloj po sloj (na slici je namerno kulen do pola naređan, da se vide slojevi):

  • Na dno polovinu kolutova krompira
  • Prelijte sa nekoliko kašika pavlake
  • Jaja
  • Prelijte sa nekoliko kašika pavlake
  • Kobasicu
  • Prelijte sa nekoliko kašika pavlake
  • Ostatak kolutova krompira
  • Prelijte sa ostatkom pavlake (za ovo neka ostane barem 1/2 količine)
  • Po želji posuti rendanim kačkavaljem

Uviti posudu u aluminijumsku foliju i staviti u zagrejanu rernu. Posle pola sata, smanjiti temperaturu na 180°C, skinuti foliju i peći još oko 20 minuta – kada površina dobije lepu zlatnu boju.

Treba dobro sačekati da se ohladi, pa iseći – što ja nisam imao živaca da sačekam, pa je na slici malo „dronjavo“ 🙂

Odlično ide uz kupus ili sezonsku salatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *