Čili od azuki pasulja by Lidija

Ako niste čuli za azuki pasulj, ne brinite, nisam ni ja do pre dve nedelje 🙂 Azuki je omiljen u JI Aziji, i smatraju ga za kralja mahunarki i ima svakakvih minerala u sebi. Slatkog je ukusa, ali se može spremati kao i običan pasulj – čorbast, u čiliju ali i za salate.Ima ga u prodavnicama zdrave hrane, i ponekada u DM-u. Ovaj recept sam pokupio na Twiteru, Sve pohvale za recept idu tviterašici @evgenija_61 (uz sitne izmene koje nikako ne menjaju recept).

Sastojci

  • 250 g azuki pasulja
  • 150 ml pasate (ili pasiranog paradajza)
  • 2 kašičice rendanog đumbira
  • 2 čena belog luka
  • 1 ljuta papričica
  • mala glavica crnog luka
  • 2 kašičice korijandera
  • 1/2 kašičice mlevenog kumina
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/2 kašičice slačice (semenke senfa)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica garam masale (može i bez, većina začina koji je čine je ionako pobrojana iznad)
  • 6 kašika kokosovog mleka
  • 3 kašike soka od limuna
  • malo maslinovog ulja

Težina

Srednje teško

Postupak

Azuki pasulj mora da odstoji u vodi najmanje 8 sati, tako da ga treba staviti u malo širu šerpu i potopiti u vodu (oko 2 cm iznad pasulja) prethodno veče. Sutradan ga treba ocediti, sipati novu vodu (isto tako, nivo vode da bude oko 2 cm iznad pasulja). Kuvati na srednjoj vatri bez dodavanja ikakvih začina sat i po do dva (dok ne omekša).

U međuvremenu u avanu pomešati začine u prahu. U dublji tiganj sipati malo maslinovog ulja i propržiti beli luk (jedan čen iseckati sitno i tanko, drugi na krupno). Dodati zatim sitno iseckanu papričicu i đumbir, a zatim i mešavinu začina. Pržiti par minuta, pa dodati sitno iseckan crni luk.

Smanjite temperaturu i dinstajte luk dok ne počne da se providi. Dodati paradajz i kuvati još 3 minuta, sve vreme mešajući. Dodati pasulj sa malo vode u kojoj se kuvao (meni taman malo ostalo posle sat i po kuvanja, nisam morao da odlivam). Lagano krčkati nepokriveno oko 15 minuta.

Dodati limunov sok i kokosovo mleko. Sačekati da se mleko istopi (ako nije) i dobro promešati. KUvati još desetak minuta (ili duže ako hoćete da bude gušće). Servirati sa pirinčem (ovde sam spremio basmati pirinač).

2 thoughts on “Čili od azuki pasulja by Lidija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *