
Ako niste čuli za azuki pasulj, ne brinite, nisam ni ja do pre dve nedelje 🙂 Azuki je omiljen u JI Aziji, i smatraju ga za kralja mahunarki i ima svakakvih minerala u sebi. Slatkog je ukusa, ali se može spremati kao i običan pasulj – čorbast, u čiliju ali i za salate.Ima ga u prodavnicama zdrave hrane, i ponekada u DM-u. Ovaj recept sam pokupio na Twiteru, Sve pohvale za recept idu tviterašici @evgenija_61 (uz sitne izmene koje nikako ne menjaju recept).
Sastojci

- 250 g azuki pasulja
- 150 ml pasate (ili pasiranog paradajza)
- 2 kašičice rendanog đumbira
- 2 čena belog luka
- 1 ljuta papričica
- mala glavica crnog luka
- 2 kašičice korijandera
- 1/2 kašičice mlevenog kumina
- 1/2 kašičice kurkume
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/2 kašičice slačice (semenke senfa)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica garam masale (može i bez, većina začina koji je čine je ionako pobrojana iznad)
- 6 kašika kokosovog mleka
- 3 kašike soka od limuna
- malo maslinovog ulja
Težina
Srednje teško
Postupak
Azuki pasulj mora da odstoji u vodi najmanje 8 sati, tako da ga treba staviti u malo širu šerpu i potopiti u vodu (oko 2 cm iznad pasulja) prethodno veče. Sutradan ga treba ocediti, sipati novu vodu (isto tako, nivo vode da bude oko 2 cm iznad pasulja). Kuvati na srednjoj vatri bez dodavanja ikakvih začina sat i po do dva (dok ne omekša).

U međuvremenu u avanu pomešati začine u prahu. U dublji tiganj sipati malo maslinovog ulja i propržiti beli luk (jedan čen iseckati sitno i tanko, drugi na krupno). Dodati zatim sitno iseckanu papričicu i đumbir, a zatim i mešavinu začina. Pržiti par minuta, pa dodati sitno iseckan crni luk.

Smanjite temperaturu i dinstajte luk dok ne počne da se providi. Dodati paradajz i kuvati još 3 minuta, sve vreme mešajući. Dodati pasulj sa malo vode u kojoj se kuvao (meni taman malo ostalo posle sat i po kuvanja, nisam morao da odlivam). Lagano krčkati nepokriveno oko 15 minuta.
Dodati limunov sok i kokosovo mleko. Sačekati da se mleko istopi (ako nije) i dobro promešati. KUvati još desetak minuta (ili duže ako hoćete da bude gušće). Servirati sa pirinčem (ovde sam spremio basmati pirinač).
Probaćemo.
Uvek imate recepte za nešto što prvi put čujem u životu!
Ako vam je lakše, i ja sam za ovo čuo dve nedelje pre nego što sam pravio 😂