Kremisimo torta

Retko pravim torte, jer onda moram da ih jedem nekoliko dana zaredom :). Nekako mi lakše da naprvim kolače, pa da ih pojedem odjednom, pa za par dana pravim nešto drugo. Ipak ovo je jedna izuzetno lepa, kremasta a ne previše komplikovana torta. Ipak ima izazova i ovo je jedan od komplikovanijih recepata na ovom sajtu. Ali, ako se pažljivo pravi ispašće odlično, i svi će biti oduševljeni i izgledom i ukusom.

Sastojci

Crna kora (sastojci za jednu koru, trebaju dve):

  • 4 jaja,
  • 4 kašike šećera,
  • 1,5 kašika griza,
  • 3 kašike kakaoa,
  • pola kašičice praška za pecivo

Bela kora:

  • 6 belanaca,
  • 300g šećera,
  • 1 kašika griza,
  • 1 kašika sirćeta

Fil:

  • 6 žumanaca,
  • 250g šećera u prahu,
  • 200g bele čokolade za kuvanje,
  • 1 kesica (~60g) šlag krema od vanile,
  • mleko po uputstvu sa kesice za šlag
  • Kesica želatina

Ukrašavanje:

  • 3 vrećice šlag pene,
  • mleko po uputstvu sa kesice za šlag
  • 4 kašike šećera
  • Mleveni ili mrvljeni lešnici

Težina

Teško

Postupak

Crna kora:

Penasto umutiti jaja sa šećerom. Izmešati prašak za pecivo sa grizom i dodati jajima. Umutiti, pa dodati kakao. Još kratko umutiti da se kakao lepo sjedini sa smesom. Sipati u okrugli kalup prečnika 25 cm, koji je dobro namašćen i posut kakaoom ili brašnom (ja imam onaj kome se odvajaju stranice). Može se koristiti i papir za pečenje. Peći na 180°C oko dvanaest minuta (pali trik sa čačkalicom). Za to vreme spremiti ponovo smesu jer je potrebno da imate dve crne kore.

Bela kora:

Mutiti belanca sa šećerom dok se ne napravi čvrst sneg (oko desetak minuta). Dodati griz i još malo mutiti. Dodati na kraju sirće, mutiti još oko minut. Ovde morate koristiti papir, nikako ne pomaže zamašćeni kalup. Dobro postavite papir uz ivice, jer bolje da potrošite malo vremena da kora ima pravi oblik nego da imate koru lošeg oblika. Kalup, naravno mora da bude istog prečnika – 25 cm. Peći na 150°C oko 50 minuta. Korica će dobiti žućkasto-rozikastu boju i pomalo ispucati.

Ostavite sve kore da se lepo ohlade. Vreme je da se pravi fil.

Fil:

Fil koji se stavlja između kora se sastoji od tri dela – kreme od žumanaca, šlag krema i bele čokolade. Ulupajte šlag krem po receptu sa kesice i ostavite sa strane. Ulupajte mikserom šećer i žumanca, tako da bude penasta i da pobledi. Ukoliko imate hrabrosti i možete koristiti krem i ovako, ali ja uvek prokuvam na pari. Pazite prilikom kuvanja da ne skuvate jaja znači – stalno mešanje i čim počne da se zgrušnjava, sklonite sa vatre. U krem od žumanaca dodajte šlag i malom brzinom sjediniti mikserom. Istopiti belu čokoladu i dodati u fil. Sledeći korak nije obavezan, ali su meni rekli da je poželjan ako se kuva krem od žumanaca. Dodajte rastopljenu jednu kesicu želatina (po uputstvu na kesici). Sve sjediniti mikserom na maloj brzini. Ostaviti da se ohladi.

Slaganje torte

Na crnu koru nanesite polovinu fila. Pospite mlevenim ili izmrvljenim orasima. Zatim ide bela kora. E, sada je tu jedan trik koji ja koristim. Pošto je teško da se bela kora odvoji od papira a gornji deo je baš hrskav i nezgodan za filovanje, ja okrenem koru i zalepim taj hrskavi deo za nafilovanu crnu koru. Onda ostane donji deo sa papirom gore. Papir samo lepo odlepite, a sama površina te strane kore je znatno zgodnija za filovanje. Nanesite drugu polovinu fila, ponovo pospite lešnicima i postavite drugu crnu koru,

Premažite i ukrasite tortu šlagom (trebaće vam najmanje 3 kesice šlag krema ako želite da ukrašavate kesom/špricem). Torta je dovoljno čvsta da izdrži „oblačenje“ u fondan, pa ko voli može i tako (ko sam ja da osuđujem:) ). Šlag možete posuti i onim mlevenim lešnicima, ako su ostali. Svakako, ostavljam na vašoj mašti da ukrasite tortu.

Tortu stavite par sati u frižider i probajte da je ne pojedete odjednom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *