Kolač od mandarina i badema by Irena

Moja drugarica Irena ima uvek neka čuda od recepata. Kada mi je rekla za ovo, samo sam rekao „Unorthodox“ :). Tako se i pokazao. Ako zanemarimo trileće/koh koji se prelivaju mlekom, nikada nisam jeo sočniji kolač. A ne preliva se 🙂

Sastojci

  • 4 mandarine (oko 1/2 kg)
  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 250 g mlevenih badema
  • prašak za pecivo
  • za ukrašavanje – seckana čokolada, kandirano voće, suvo grožđe u rumu… šta imate (opciono)

Težina

Jednostavno

Postupak

U šerpu sipajte dovoljno vode da mandarine mogu da plivaju. Kuvati mandarine oko 2 sata na srednjoj vatri. Povremeno dolivati vodu, ako ispari. Mandarine dobro ohladite. Ohlađene mandarine iseći na pola i izvaditi semenke.

U blender razbijte jaja i dodajte mandarine (sa sve korom) i dobro izblendajte. Recept kaže da se u blender dodaju i ostali sastojci, ali se moj mučio, pa preporučujem da smesu iz blendera prespete u posudu za mešanje, dodate bademe, šećer i prašak za pecivo i sve lepo umutite mikserom. U smesu možete dodati i sitnice da bude lepši kolač, ja sam dodao suvo grožđe u rumu, ali mogu da idu i seckani bademi, kandirano voće, Smarties bombonice, seckana čokolada, a može i bez ičega – klot 🙂

U kalup prečnika ~25 cm koji je namašćen sipajte smesu i pecite u rerni koja je prethodno zagrejana na 200°C (180°C ako imate ventilator) oko 45 minuta. DA bi ste zadržali vlagu u kolaču, posle 20ak minuta pokrijte kolač alu folijom i pecite tako do kraja (još 20ak minuta).

Kolač je odličan, vrlo sočan, ima sjajan ukus mandarine i zdrav 🙂

Probajte i ove recepte
Žuti kolač sa višnjama

Neko me, zaboravih ko, skoro pitao da li imam dobar recept za stari(nski), obični kolač sa višnjama. Ako se prepoznaješ - evo recepta. Moram priznati da sam zaboravio koliko može Read more

Korpice (cupcakes) sa vanilom

Moram priznati da je najteži deo recepta bio izmisliti naziv. Ovo je recept za cupcake, iliti kapkejk, ali toliko ružno izgleda kada se napiše da sam morao da prevedem kao Read more

Kremisimo torta

Kremisimo torta je jako zahvalna za pravljenje. Iako nije jednostavna, ako se pažljivo pravi ispašće odlično, i svi će biti oduševljeni i izgledom i ukusom.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.