Punjena jaja (Deviled eggs)

Šta jesti trećeg dana Uskrsa kada je ostalo još 1367 kuvanih jaja? Brzo predjelo, užina ili večera. Punjena jaja su izvorno nastala u Andaluziji (sa potpuno drugačijim začinima) a verzija koja je trenutno aktuelna dolazi iz viktorijanske Engleske pod nazivom „Deviled eggs“ (deviled označava jako začinjeno jelo).

Sastojci (za 6 jaja)

Sastojci za punjena jaja
  • 6 tvrdo kuvanih jaja
  • 50 ml majoneza
  • kašičica senfa
  • kašičica sirćeta
  • so po ukusu
  • sveže mleveni crni biber (ili mešavina bibera) po ukusu
  • kašičica aleve paprike
  • malo tucane paprike (za ukrašavanje)

Težina

Jednostavno (vrlo)

Vreme za pripremu

20 minuta (sa kuvanjem jaja)

Postupak

Deviled eggs

Kuvana jaja (tvrdo kuvana – 12 minuta) isecite uzduž na pola. Iz svakog izvadite žumance. Žumanca stavite u posudu, izgnječite viljuškom i dodajte ostale sastojke. Lepo sjedinite u uniformnu masu. Masom napunite kesu ili špric za ukrašavanje i nafilujte polovine belanaca (ako nemate kesu ili špric, možete i kašičicom).

Punjena jaja pospite alevom ili tucanom paprikom ili sveže mlevenim biberom, po ukusu.

Naravno, sa filom se može uveliko eksperimentisati – pržena slaninica, kiseli krastavčići ili sardine…. Ko šta voli

Probajte i ove recepte
Prženi kolutovi od luka sa piletinom i sirom

Na ovaj recept sam naleteo na Instagramu, urađenog u time lapse-u i bez nekih detaljnih opisa. Jako mi se dopao pa sam rešio da ga isprobam, i malo lokalizujem (prvenstveno Read more

Vekna od slanine i sira

Slanina, sir i špecle...doslovno 3 sastojka. Pola sata spremanja. Ako nemate dovoljno vremena da spremate, a i holesterol vam je nizak, savršeno jelo.

Cezar salata

Cezar salata se ne zove po Juliju već po jednom drugom Cezaru - Cezaru Kardiniju. Cezar je bio italijanski imigrant koji je živeo u Meksiku a radio u SAD za Read more

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.