Vekna od slanine i sira

Slanina, sir i špecle…doslovno 3 sastojka. Pola sata spremanja. Ako nemate dovoljno vremena da spremate, a i holesterol vam je nizak, savršeno jelo.

Sastojci

  • 500 g tanko isečene slanine
  • 300-400 g sira (bilo koji tvrdi sir, ja volim ementaler ili gaudu)
  • 500 g špecli (nemačka testenina sa jajima, ima u LIdlu i suvih i svežih)

Težina

Jednostavno (vrlo)

Vreme za pripremu

30 minuta

Postupak

Za ovaj recept vam je potreban i kalup za hleb (cca 30x10x10 cm). Kalup postavite slaninom kao na slici. Ostavite da krajevi slanine vise preko ivice, jer će vam trebati da zatvorite veknu.

Za zatvaranje će vam trebati još nekoliko komada slanine, nemojte pojesti sve što preostane od postavljanja kalupa 🙂

Špecle skuvajte po receptu sa pakovanja (suve se kuvaju malo duže, sveže doslovno 5 minuta).

Sir isecite u velike komade takvih dimenzija da zauzmu skoro ceo kalup. U slaninom postavljen kalup stavite oko polovine skuvanih špecli, stavite sir, pa preko njega ostatak špecli. Stavite u rernu (prethodno zagrejanu na 250°C) na 20-25 minuta, u zavisnosti od hrskavosti slanine. Ja pustim da otvoreni deo baš bude hrskav, jer je onda i deo u plehu bolje pečen. Svakako, zavisi od vašeg ukusa.

Izvadite kalup iz rerne, sačekajte da se malo ohladi, ocedite malo masnoću (ako je slanina bila masnija), eventualno (u zavisnosti od tipa kalupa) odvojite ivice kalupa od slanine i prevrnite veknu na tanjir.

Isecite na široke šnite (na trećinu ili četvrtinu). Služiti sa sezonskom salatom i/ili krompir pireom. Ili čime god želite.

Probajte i ove recepte
Lazanje bolonjeze

Ne znam šta je to sa Italijanima i testom ali nema im ravnih kada treba da naprave jelo od malo jaja i brašna. Lazanje predstavljaju (po meni) najukusnija ali i Read more

Pasta sa četiri vrste sira – Quattro Formaggi

Sir. Nema vrste i načina na koji ga ne volim. Bilo da je domaći beli, tvrdi, sa plesnima rendani, uz vino i masline ili topljen u toplom sendviču. Koliko volim, Read more

Prženi kolutovi od luka sa piletinom i sirom

Na ovaj recept sam naleteo na Instagramu, urađenog u time lapse-u i bez nekih detaljnih opisa. Jako mi se dopao pa sam rešio da ga isprobam, i malo lokalizujem (prvenstveno Read more

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.