Zapečene špecle sa 3 sastojka

Slanina, sir i špecle…doslovno 3 sastojka. Pola sata spremanja. Ako nemate dovoljno vremena da spremate, a i holesterol vam je nizak, savršeno jelo.

Sastojci za zapečene špecle

Špecle, slanina i sir
  • 500 g tanko isečene slanine
  • 300-400 g sira (bilo koji tvrdi sir, ja volim ementaler ili gaudu)
  • 500 g špecli (nemačka testenina sa jajima, ima u LIdlu i suvih i svežih)

Težina

Jednostavno (vrlo)

Vreme za pripremu

30 minuta

Postupak

Za ovaj recept vam je potreban i kalup za hleb (cca 30x10x10 cm). Kalup postavite slaninom kao na slici. Ostavite da krajevi slanine vise preko ivice, jer će vam trebati da zatvorite veknu.

Za zatvaranje će vam trebati još nekoliko komada slanine, nemojte pojesti sve što preostane od postavljanja kalupa 🙂

Špecle skuvajte po receptu sa pakovanja (suve se kuvaju malo duže, sveže doslovno 5 minuta).

Sir isecite u velike komade takvih dimenzija da zauzmu skoro ceo kalup. U slaninom postavljen kalup stavite oko polovine skuvanih špecli, stavite sir, pa preko njega ostatak špecli. Stavite u rernu (prethodno zagrejanu na 250°C) na 20-25 minuta, u zavisnosti od hrskavosti slanine. Ja pustim da otvoreni deo baš bude hrskav, jer je onda i deo u plehu bolje pečen. Svakako, zavisi od vašeg ukusa.

Izvadite kalup iz rerne, sačekajte da se malo ohladi, ocedite malo masnoću (ako je slanina bila masnija), eventualno (u zavisnosti od tipa kalupa) odvojite ivice kalupa od slanine i prevrnite veknu na tanjir.

Isecite na široke šnite (na trećinu ili četvrtinu). Služiti sa sezonskom salatom i/ili krompir pireom. Ili čime god želite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *