Torta Markiza

Markiza, savršena kremasta i jednostavna torta, na kojoj su se mnogi učili da spremaju torte. Ne traži puno sastojaka, a nije ni skupa. Za mene, prva dva pokušaja su bila neuspešna i bila je servirana kutlačom, kao supa :). Ipak, jedna draga osoba me naterala da probam i treći put, i ubrzo je usledio i četvrti put jer je uspela savršeno.

Sastojci

Markiza - sastojci

Za krem

  • 10 jaja
  • 300 g šećera u prahu
  • 350-400 g čokolade za kuvanje
  • 375 g maslaca

Za koru

  • 400 g piškota
  • 2 dl mleka
  • rum/ekstrakt ruma

Za ukrašavanje

  • 500 ml slatke pavlake ili šlag iz kesice
  • 100 g sećera u prahu (opciono, može i bez, pogotovo ako koristite šlag iz kesice koji je zaslađen)

Težina

Jednostavno

Vreme za pripremu

Pola sata za pripremu krema.

10 minuta za ređanje kore.

Najmanje 5 sati za hlađenje torte.

10 minuta za šlag i ukrašavanje.

Postupak

Kora

Markiza - kora

Markiza ima koru koja se ne peče, jednostavno se ređa od piškota natopljenih mlekom.

Kora se može ređati u bilo kom kalupu i obliku, Ja koristim kružni kalup sa stranicom koja se odvaja prečnika 25 cm, i to samo obruč.

Znači, uzmete obruč, obložite ga streč folijom da bi se kasnije lakše odvojio i spustite na veći tanjir. Na ovaj način torta je spremna za šou odmah posle skidanja obruča.

U malo veću posudu sipajte hladno mleko, i dodajte rum. Apropos ruma – ako imate malu decu, možete koristiti i ekstrakt. Ja sam jednom (kada sam ostao bez ruma) koristio i amareto liker, i nije bilo loše. Količinu odaberite po ukusu, ja volim da bude malo jači.

U mleko zatim umačite piškote, i to vrlo kratko (samo je provucite kroz mleko) samo stranu sa šećerom. Ređajte ih po obodu obruča, stranu sa šećerom okrenutom ka unutra. Kada popunite obruč, popunite i dno na isti način. Ovde ćete morati malo da seckate piškote i popunjavate rupe, ali je zabavno, kao da slažete slagalicu.

Ostavite sa strane.

Markiza krem

Markiza - spremanje krema

Razdvojiti žumanca od belanaca. Ponavljam, ako želite da se belance dobro ulupa, ne sme biti nikakvih nečistoća u posudi (vode, masnoće itd…) kao ni trunka žumanceta. Ja koristim malu posudu gde prvo odvojim belance i potom, ako je sve prošlo kako treba (npr. nije se razlilo žumance) prespem u posudu. Tako ne rizikujete da upropastite sve desetim jajetom (ne pitajte kako znam).

Otopiti na tihoj vatri (ili u mikrotalasnoj na 350W) čokoladu i ostaviti je sa strane.

Ulupati belanca u čvrst sneg. Pred kraj dodati i prstohvat soli (so je pojačavač ukusa). Odvojiti sa strane.

Ulupati žumanca i šećer u prahu dok ne pobele i udvostruče zapreminu. E, sada ide caka. Originalni recept zahteva sirova jaja, i ja tako pravim. Ako ste nesigurni u ispravnost jaja (na salmonelu) onda možete da ih desetak minuta prokuvate na pari. Jaja kupujem u velikim lancima i pouzdam se u kakvu-takvu kontrolu kvaliteta koju imaju. Ono što je bitno ako kuvate žumanca na pari je da moraju da budu ohlađena pre nego što stavite u krem, što znači da treba da prvo napravite ovaj deo, čak i pre topljenja čokolade.

U trećoj posudi (znam, znam, ima da se pere puno posle) ulupajte penasto maslac (koji je na sobnoj temperaturi).

Sada, sklopiti krem: spojiti maslac i žumanca i mutiti mikserom dok se ne ujednači. Dodati istopljenu čokoladu (koja se do sada ohladila na sobnu temperaturu ali je još uvek tečna) i izjednačiti mikserom.

U ovo dodati belanca i to na sledeći način. Trećinu belanaca dodati i spatulom/varjačom polako umešati tako što ispod zahvatite čoko krem i presavijete ga preko belanaca (Englezi imaju divan glagol za ovo – „to fold“). Ponavljati pokret „pokrivanja“ dok se većina belanaca ne utopi u krem. Ovo ponoviti još dva puta dok ne ubacite sva belanca. Nastavite pažljivo da mešate dok se svo belance ne rastvori u kremu.

Sipati krem (koji treba da bude prilično gust) u kalup od piškota.

Ostaviti tortu u frižider (ili zamrzivač) na nekoliko sati (najmanje 5 ali idealno preko noći).

Kada se Markiza lepo ohladila a krem stegao, ulupati šlag (količina po želji, 500 ml, recimo fino popuni tortu tačno do vrha piškota) i napuniti tortu.

Vaša Markiza je gotova! Uživajte.

Probajte i ove recepte
Cheesecake classic

Ja sam ona generacija koja je odrastala uz stav "Sir ide u gibanicu, a ne u kolače", ali sam se ipak prilagodio. Za razliku od dileme da li je burek Read more

Sicilijanski kanoli (Cannoli Siciliani)

Možda najlepši kolač koga sam ikada jeo - sicilijanski kanoli. Sirotinja zna kako da od ničega napravi nešto, pogotovo "sirotinja" koja ima pristup rikoti i pistaćima.

Tart od limuna (Lemon tart)

Tart od limuna je upravo ono što se može jesti leti jer osvežava. Ukusni krem od limuna sa hrskavom korom od prhkog testa je odlična kombinacija.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.