Pasta amatriciana

Pasta amatriciana (amatrićana), klasična i brza pasta. Kao i sva italijanska jela, izuzetno ukusna. Potrebno je svega par sastojaka i 20ak minuta.

Sastojci

  • 250 g pančete (originalno ide guanciale, a može i obična dimljena slanina)
  • 100 g rendanog Pecorino ili Parmiggiano Reggiano sira (po ukusu, originalno ide Peccorino)
  • 1 konzerva (400 g) očišćenog i iseckanog paradajza
  • Dve pune kašike paradajz pirea
  • 1 osrednji crni luk
  • 3-4 čena belog luka
  • Ljuta tucana paprika (po ukusu, ja stavim pola kašičice)
  • Malo maslinovog ulja
  • So po ukusu
  • 400 g paste (originalno idu taljatele ili špagete, ali u osnovi bilo koje imate pri ruci)

Težina

Jednostavno

Vreme za pripremu

30 minuta

Postupak

U malo veću posudu sipajte malo maslinovog ulja i dodajte pančetu iseckanu na kockice. Pržite je dok ne postane hrskava. Izvadite pančetu i ostavite sa strane.

Negde u to vreme stavite vodu za testeninu, posolite je i skuvajte testeninu dok ne postane al dente (ili po želji). Trebalo bi da testenina bude gotova par minuta pre sosa.

U masnoći od pančete propržite crni luk, pa kada postane staklast dodajte i sitno iseckan beli luk. Kada beli luk dobije boju, dodajte paradajz pire i na srednjoj vatri ga kratko propržite sa lukom dok ne potamni malo.

Dodajte paradajz, ljutu papriku, posolite i stavite da se krčka pokriveno na tihoj vatri oko 20 minuta. Povremeno promešati da ne zagori.

Negde na pola vremena, vratite i proprženu pančetu.

U sos posle 20 minuta dodajte pola kutlače vode u kojoj se kuvala testenina i rendani sir i lepo promešajte. Skrob iz vode i sir će sos napraviti kremastim.

Dodajte pastu u sos (postoji i škola kuvanja kod koje je ovo no-no, već se stavlja pasta na tanjir i preliva sosom, sami odaberite tehniku) i lepo promešajte da se sve sjedini.

Ukrasite sa (po mogućstvu sveže) narendanim sirom i sa svežim listovima bosiljka.

Vaša pasta amatriciana je em ukusna em lepa na oko.

Probajte i ove recepte
Lazanje bolonjeze

Ne znam šta je to sa Italijanima i testom ali nema im ravnih kada treba da naprave jelo od malo jaja i brašna. Lazanje predstavljaju (po meni) najukusnija ali i Read more

Pasta sa četiri vrste sira – Quattro Formaggi

Sir. Nema vrste i načina na koji ga ne volim. Bilo da je domaći beli, tvrdi, sa plesnima rendani, uz vino i masline ili topljen u toplom sendviču. Koliko volim, Read more

Pasta carbonara

Nama van Italije svaka pasta je italijanska. Italijani, pak, paste posmatraju regionalno, najviše po sastojcima i po vrsti sira koja se koristi. Carbonara je iz okoline Rima, jer se za Read more

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.