Sicilijanske kuglice od pirinča – aranćini (arancini Siciliani)

Ko god je bio na Siciliji zna šta su arancini. Interesantno ime (doslovan prevod za arancini je narandžice) ove kuglice od pirinča pržene u ulju su dobile po svojoj boji i obliku. Ima nekoliko verzija, ja ću ovde objasniti najjednostavniju – sa mocarelom. Mogu se puniti i kombinacijom šunka-mocarela, raguom ili ribom ili škampima.

Sastojci

Arancini - sastojci

Arancini

  • 1/2 kg pirinča (može bilo koji, poželjno okruglog zrna, Italijani koriste Arborio pirinač )
  • Kocke za bujon ( za 1 l bujona)
  • 120 g mocarele (iseckana na kockice, rendana ili mini mocarela- kao na slici)
  • 100 g rendanog parmezana
  • 2 srednja jajeta
  • Kesica safrana
  • 50 g maslaca

Za pohovanje i prženje

  • 3 jajeta
  • Prezle
  • Ulje (dovoljno da pokrije kuglice)

Težina

Srednje teško

Vreme za pripremu

30 minuta za pripremu smese

15 minuta za formiranje kuglica

45 minuta za prženje

Postupak

Skuvati bujon po uputstvu (1 litar vode za dve kockice) i dodati pirinač u skuvani bujon. Dodati i safran rastopljen u malo vode. Smanjiti vatru na lagano, pokriti i krčkati dok pirinač u potpunosti ne upije tečnost.Dodati maslac u topli pirinač i dobro promešati da se sve dobro sjedini. Ostaviti da se dobro ohladi (najbolje bi bilo da se pirinač spremi dan ranije i drži u frižideru).

U ohlađeni pirinač umešati parmezan i dva umućena jajeta. dobro promešati.

U dubokom sudu zagrejati ulje. Ulje treba da bude dobro zagrejano (ima i ovde trik sa čačkalicom – ako spustite vrh čačkalice u ulje, ako je ulje dobre temperature pojaviće se mehurići oko čačkalice). U jedan duboki tanjir ulupati jaja a u drugi sipati prezle.

Kašikom uzimati pirinač – potrebno je dve pune kašike da se pokrije dlan. Rasporediti pirinač po celoj površini dlana i na sredinu staviti mocarelu (ili koji god ste fil odabrali). Lagano formirati kuglice. Kako se formiraju, kuglice polako stiskati dok ne budu čvrste.

Arancini - priprema

Kada su arancini formirani, uvaljajte ih u umućena jaja pa u prezle. Postoji i verzija gde se pravi testo za tempuru umesto klasičnog pohovanja (npr. na slici ispod su upravo takvi arancini), ali sam ipak veći ljubitelj klasičnog pohovanja.

Moj predlog je da pripremite sve kuglice pre prženja, imaćete čiste ruke i moći ćete da pratite kako se prže. Arancini se ne smeju dodirivati u ulju – ostavite barem 1 cm razmaka između kuglica. Pržiti 3-4 minuta (dok ne dobiju lepu narandžastu boju) i kada ih izvadite iz ulja prebacite na tanjir obložen papirnim ubrusom.

Serviraju se mlaki, uz npr. pesto sos i neku laganu salatu prelivenu acceto balsamicom. MOžete ih ispratiti lepim vinom i eventualno sicilijanskim kanolima.

Servirani arancini

Arancini koji vam preostanu se mogu čuvati u frižideru par dana i podgrejati u air-fryer-u ili rerni (15-ak minuta na 180°C).