Iskreno, uvek sam mislio da su azijski sosovi nešto egzotično. OK, soja sos se nenormalno komplikovano sprema (fermentira se 6 meseci do godinu dana), ali ove kombinacije slatko-kiselo-ljutih soseva na kraju ispadoše izuzetno lake. Slatko ljuti sos traži ljutu papriku, ako ne volite ljuto, izbacite je i dobićete odličan slatko-kiseli sos. Ovaj sos odlično ide uz piletinu, sve što je pohovano/panirano. Možete biti i kreativni, pa koristiti i kao sos za umakanje krekera ili tortilja čipsa.
Sastojci:
- 2.5 dl vode
- 2.5 dl sirćeta
- 200g šećera
- 2 kašičice samlevenog svežeg đumbira
- 1 kašičica samlevenog belog luka (cca 2 čena)
- polovina sveže ljute paprike, samlevene (može i više ako paprika nije dovoljno ljuta ili baš volite ljuto)
- 2 kašičice kečapa
- 2 kašike kukuruznog skroba (Gustina) rastopljenog u 2 kašike vode
Težina:
Izuzetno jednostavno
Postupak:
Sipajte vodu i sirće u posudu i pustite da proključa na jakoj vatri. Za to vreme u secku/blenderu sameljite đumbir, beli luk, papriku i kečap. Dodati šećer, i samlevene sastojke (đumbir, beli luk, papriku i kečap) i krčkati 5 minuta na tihoj vatri.
Dodati rastopljeni kukuruzni skrob i držite na tihoj vatri još minut-dva ili dok se ne zgusne.
Skinite šerpu sa šporeta da se ohladi. Zatim prespite u posudu sa poklopcem i stavite u frižider dok ne budete potrebno.
Оставите одговор