Ne znam šta je to sa Italijanima i testom ali nema im ravnih kada treba da naprave jelo od malo jaja i brašna. Lazanje predstavljaju (po meni) najukusnija ali i verovatno najkomplikovanija jela kada je u pitanju italijanska kuhinja i testo. Lazanje se se sastoje od kora (kratak tekst o korama sam napisao ovde) i od fila. Ovde ću objasniti kako pravim najpopularnije lazanje – lazanje bolonjeze. Kao što im ime kaže, glavni sastojak je bolonjeze sos, ali pored njega ide i još jedan popularni – bešamel sos. Tako da, ovde imate u stvari tri recepta 🙂
Sastojci:
Kore za lazanju:
500g kupovnih kora (bilo suvih ili svežih)
ili se zamese kore od
- 500g oštrog brašna
- 5 jaja
Bolonjeze sos
- 1dl ulja
- Dve srednje glavice crnog luka
- Jedan praziluk
- 5-6 čena belog luka
- 4 manje šargarepe
- 600g mlevenog mesa (ja koristim mešano, ali koristite koje volite)
- so i biber po ukusu
- kašičica (ili po ukusu) bosiljka
- 2 kašičice (ili po ukusu) ruzmarina
- 1/2kg paradajza (ili konzerva od 400g ako nema svež)
- 2dl soka od paradajza
Bešamel sos
- 120g maslaca (može i 120ml ulja)
- 8 kašika brašna (cca 150g)
- 3/4l mleka
- soli po ukusu
- 50g parmezana ili rendanog tvrdog sira (ja volim, ne mora)
- rendani muskatni oraščić po ukusu (ja ga ne stavljam)
Za posipanje
- 100g rendanog tvrdog sira (koji volite)
- biber
- origano
Težina:
Srednje teško
Postupak za lazanje bolonjeze
Pošto bešamel sos zahteva dosta pažnje ja spremam po sledećem redosledu:
- Bolonjeze sos (kada je gotov pomerim sa ringle i stavim na neku manju, da se samo lagano održava temperatura)
- Bešamel sos
Bolonjeze sos
Sitno iseckati crni i beli luk, praziluk i šargarepe.
Zagrejati masnoću (ulje, maslac, mast) i propržiti luk. Kada postane staklast, dodati i šargarepu.
Dodati meso, dobro izmešati i pržiti dok ne dobije boju. Dodati paradajz, sok od paradajza i začine.
Krčkati na srednjoj vatri oko pola sata uz povremeno mešanje. Ako je jaka vatra ili ako ne mešate često, može zagoreti.
Kada je gotov, sos pomeriti na slabiju ringlu i namestiti je da zadržava toplotu, i početi sa bešamel sosom.
Bešamel sos
Jako zagrejati maslac/ulje. Sipati brašno uz dosta mešanja. Za mešanje koristiti žicu, varjača nije dovoljna.TOjest, može biti dovoljna, ali morate baš brzo mešati 🙂
Pržiti zapršku oko pola minuta dok ne dobije blago žućkastu boju, smesa ujednači i dok ne nestanu suvi delovi brašna.
Sipati vruće mleko – malo po malo. Generalno može i hladno, ali sipati izuzetno sporo, da se ne bi napravila grudvice. Kada sipate svo mleko dodajte so (i oraščić, if that’s your cup of tea).
Sledećih pet minuta imate samo jedan zadatak – mešanje.
Posle par minuta sos će da počinje da se polako zgrušava. Ako hoćete ređi sos, sklonite ga sa kada dostigne željenu gustinu. Ja volim gušći i sa sirom ( takozvani Mornay sos) pa na kraju ubacim rendani tvrdi sir.
Skloniti bešamel sos sa ringle i prelazimo na ređanje lazanja.
Lazanje
Da prva kora ne bi izgorela, stavite jedan red bešamel sosa na dno posude. Ne mora biti previše debeo, tek toliko da ne zagori i zalepi se za dno posude. Ja inače najviše volim ovakvu, vatrostalnu od Pyrex stakla.
Stavite kore, u zavisnosti od oblika i dimenzije kora i posude možda ćete morati da seckate kore (ja to zovem igranje Tetrisa). Uvek preklapajte par milimetara da se ne bi slilo u red ispod (pogotovo bitno za prvi red kora). Ređajte red bešamel sosa pa red bolonjeze sosa.
Ređajte tako dok imate kora ili sosa ili visine u posudi. Uzmite u obzir dve stvari:
- Poslednja kora treba da ima sloj bešamel sosa
- Kore će se malo naduti, ostavite 1.5mm po kori (za tri reda 5mm) prostora da ne bi masnoća počela da preliva
Poslednju koru namažite bešamel sosom, i možete po tome posuti rendani tvrdi sir , biber i origano. Da uglovi ne bi izgoreli, možete ih saviti na unutra i posle dobro zaliti sosom.
Da ne bi izgorela gornja kora (i pored bešamel sosa) umotajte posudu u aluminijumsku foliju. Da se ne bi zalepila za koru, stavite 5-6 čačkalica na strateška mesta (4 u uglove i dve u srednjem delu) kako bi folija bila odmaknuta od lazanje.
Stavite u zagrejanu rernu na 220°C na rešetku na sredini rerne (nemojte da stavljate posudu na dno rerne ili na pleh umesto rešetke, prepeći će se donja kora). Peći na toj temperaturi oko 40-45 minuta. Odmotati lazanju, i ako želite možete je zapeći još 5 minuta bez folije.
Probajte da sačekate da se lazanje ohlade pre nego što je isečete, ja ne mogu, pa uvek izgleda ovako „dronjavo“ 🙂
Sutradan (jer uvek ostane i za sutra) izgleda odlično kada se iseče… Pa ako hoćete da je slikate, bolje je sutradan.
Оставите одговор