Ako me nešto užasava, to je ono parče ‘leba koje prodaju kao „Podloga za picu“. Kada god neko ono nazove picom, jednom Italijanu pramen kose ne može da se zaliže koliko god da gela stavi. Dakle, ja ću ovde staviti akcenat na testo, neću vam soliti pamet kako da pravite picu, jer je svako pravi po svom ukusu.
Sastojci za testo:
- 200ml tople vode (malo jače nego mlake, ali nikako vrele)
- Pola kocke kvasca (koristim uvek živ kvasac, nekako ne volim onaj u prahu)
- Kašika brašna
- Kašika šećera
- 300g brašna, meko tip 400
- Kašičica soli
- pola kašike belog luka u prahu
- dve-tri kašike ulja (maslinovog, ali može i obično)
- Brašno za posipanje
Težina:
Jednostavno
Postupak:

U 200ml vode sipati kašiku brašna i kašiku šećera i rastopiti u tome pola kocke kvasca. Za 10 minuta, kvasac će se aktivirati i dobićete penu na vrhu kao na slici.
Dodajte 300g brašna, so i beli luk u prahu (može i presovani sveži luk, a i ne mora luk ukoliko ga ne volite). Dodajte i maslinovo ulje (može i obično, jednom sam čak stavio i mast- naravno, mrzelo me da izlazim da kupujem ulje :-))

Mesite najpre varjačom, a zatim rukama dok ne dobijete glatko testo. Ko ima mikser sa nastavcima za testo (spiralni) znatno će manje fizičkog napora uložiti. Krenete lagano pa kako se formira testo povećavajte brzinu.

Možete testo premazati sa malo ulja da se ne osuši (pogotovo ako ga zimi stavljate na radijator kao ja :-)). Pokrijte posudu krpom i stavite na toplo mesto da naraste (gorespomenuti radijator). Posle pola sata testo bi trebalo da naraste 2-3 puta:
Radnu površinu pospite brašnom (ako imate oštro brašno, upotrebite njega za posipanje, lakše ćete počistiti nered kasnije). Premesite kratko testo rukama i napravite lopticu i izručite na površinu.
Pospite i po loptici brašna, da se ne bi oklagija lepila za testo.

Sada ide caka, kako da testo bude okruglo. Kada razvlačite oklagijom, nikada nemojte ponavljati pokrete u istom smeru, jer će se testo razvlačiti neravno. Caka je da iz sredine krenete naviše (na „sever“) pa se spustite naniže (na „jug“). Kada dođete do „juga“, ne vraćajte se na sever, već odmah iz sredine idite na „istok“, pa unazad ka „zapadu“. Kada završite sve četiri „strane sveta“ ponovite sve ali u smerovima „severoistok“- „jugozapad“ i „severozapad“-„jugoistok“. Ponavljajte sve dok testo ne bude debljine 3-4mm. Da, zaboravih da kažem da je ova količina za picu prečnika 32cm (klasičan pleh iz rerne). Kako to uzgleda posle 4 ciklusa:

Kada završite testo treba ga preneti na pleh. Možete ga preneti rukama, ali i tu ima caka koja olakšava život. Obmotajte testo oko oklagije (cca 2.5 puna kruga). Zbog brašna po površini neće se zalepiti. Preneste tako namotano testo do pleha (stavite papir za pečenje na njega) i polako odmotajte testo. Možete ga lagano razvući rukama da zauzme sav prostor na plehu (i da dobije oblik što bliže krugu).

Namažite testo pelatom ili sosom za picu (tri kašike na centar, pa spiralno razmažite od unutra ka spolja, mnogo brzo i lepo namaže), stavite šta već želite od sastojaka (šunka, sir, šampinjone, jaja ili ako baš želite ananas- ne osuđujem :-))
Na slici vidite kako to kod mene izgleda.
Pica se peče oko 15 minuta na 220°C, tj. dok ne porumene ivice.

Još jedna ideja:
Ovo testo ako ostavite malo deblje i premažete smesom maslinovog ulja i začina (obavezno ruzmarin i bosiljak), dobićete odličan hleb. Eksperimentišite sa začinima koji vam odgovaraju. Pre pečenje prođite točkom za sečenje pice preko testa i napravite šaru sa rombovima ili trouglićima, odlično se lomi posle pečenja.
Оставите одговор