Čili kon karne

Ono što Ameri nazivaju čilijem, u ostatku sveta se zove Chilli con carne. Ako bih morao da pojednostavim opis, onda bih rekao da je u pitanju bolonjeze sos sa meksičkim pristupom,.

Sastojci

img 20190127 1626254193645465673163223 Čili kon karne
  • 500g mlevenog mesa
  • Konzerva (400g) crvenog pasulja
  • 300-400g paradajza (može i konzerva pelata)
  • Veća glavica crnog luka
  • Pola glavice belog luka (5-6 čenova)
  • Jedna zelena babura (na slici je nema jer je slikana u januaru pa nije ih bilo)
  • So
  • Biber
  • Slatka aleva paprika
  • Tucana aleva paprika (ili čili u prahu)
  • Origano
  • Ja dodam i malo belog luka u granulama i mirođije
  • Malo masnoće za prženje (ulja ili masti)

Težina

Jednostavno

Postupak

img 20190127 164503935768995199900433 Čili kon karne

Sitno iseckajte beli i crni luk. Zagrejte masnoću mast ili ulje) i propržite ih dok ne postanu staklasti (poluprovidni). Povremeno promešajte, da se ravnomerno proprži, posebno ako koristite plin za kuvanje.

Dodajte mleveno meso, i dobro promešajte.

img 20190127 1654253536568185390482313 Čili kon karne

Dok se meso sprema napravite smesu začina. Ja stavim sve u avan malo izmešam, ali možete promešati i u nekoj činijici.

img 20190127 1659496526258335023305534 Čili kon karne

Kada meso dobije smeđu boju, dodajte začine, pasulj, baburu i paradajz. Nalijte sa 2dl vode (ili 1dl vode 1dl soka od paradajza ako koristite svež paradajz). Dodajte prstohvat šećera da ne bude kiselo zbog paradajza (to je inače fora koju treba uvek koristite kada kuvate sa paradajzom).

img 20190127 1750304584599000663243690 Čili kon karne

Krčkajte na laganoj vatri najmanje sat vremena. Što duže to bolje uz dodavanje vode po potrebi).

Čili servirajte sa pastom, pirinčem, možete puniti tortilje, ili sipati preko tortilja čipsa. Svaka kombinacija je dozvoljena. What happens in Mexico, stays in Mexixo 🙂


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *