Ono što Ameri nazivaju čilijem, u ostatku sveta se zove Chilli con carne. Ako bih morao da pojednostavim opis, onda bih rekao da je u pitanju bolonjeze sos sa meksičkim pristupom,.
Sastojci
- 500g mlevenog mesa
- Konzerva (400g) crvenog pasulja
- 300-400g paradajza (može i konzerva pelata)
- Veća glavica crnog luka
- Pola glavice belog luka (5-6 čenova)
- Jedna zelena babura (na slici je nema jer je slikana u januaru pa nije ih bilo)
- So
- Biber
- Slatka aleva paprika
- Tucana aleva paprika (ili čili u prahu)
- Origano
- Ja dodam i malo belog luka u granulama i mirođije
- Malo masnoće za prženje (ulja ili masti)
Težina
Jednostavno
Postupak
Sitno iseckajte beli i crni luk. Zagrejte masnoću mast ili ulje) i propržite ih dok ne postanu staklasti (poluprovidni). Povremeno promešajte, da se ravnomerno proprži, posebno ako koristite plin za kuvanje.
Dodajte mleveno meso, i dobro promešajte.
Dok se meso sprema napravite smesu začina. Ja stavim sve u avan malo izmešam, ali možete promešati i u nekoj činijici.
Kada meso dobije smeđu boju, dodajte začine, pasulj, baburu i paradajz. Nalijte sa 2dl vode (ili 1dl vode 1dl soka od paradajza ako koristite svež paradajz). Dodajte prstohvat šećera da ne bude kiselo zbog paradajza (to je inače fora koju treba uvek koristite kada kuvate sa paradajzom).
Krčkajte na laganoj vatri najmanje sat vremena. Što duže to bolje uz dodavanje vode po potrebi).
Čili servirajte sa pastom, pirinčem, možete puniti tortilje, ili sipati preko tortilja čipsa. Svaka kombinacija je dozvoljena. What happens in Mexico, stays in Mexixo 🙂
Оставите одговор