Šakšuka je arapsko jelo od koje je popularno širom Mediterana. Obično se služi za doručak i probao sam ga prvi put u Tel Avivu i oduševio se. Sprema se vrlo jednostavno i brzo od namirnica koje su uobičajene u našim frižiderima. U pitanju su poširana jaja u paradajz sosu. Jelo se pripremi za 20ak minuta, a ukupno trajanje zavisi od toga kako brzo seckate sastojke 🙂
Sastojci
- 500g paradajza (ili konzerva od 400g pelata)
- dve velike crvene paprike
- dve kašike paradajz pirea
- srednja glavica crnog luka
- tri čena belog luka
- 3-4 jaja
- maslinovo ulje za prženje
- mleveni kumin
- ruzmarin
- aleva paprika (slatka ili ljuta – po ukusu)
- so i biber
- seckani peršun (svež, može i sušeni) za ukrašavanje
Težina
Jednostavno
Postupak
U dublji tiganj iseckajte beli i crni luk na sitno i kratko propržite na maslinovom ulju. U to dodajte papriku iseckanu na sitne kockice i krčkajte 5 minuta na srednjoj vatri.
Dodajte potom sitno iseckan paradajz (ili istresite konzervu :)), i dodajte ostale začine (kumin, alevu, ruzmarin, so i biber) po ukusu. Kada radim sa svežim paradajzom, sipam i pola kašičice šećera da ubije kiselinu od paradajza.
Pokriti tiganj i krčkati sve oko desetak minuta. Većom kašikom u sosu napraviti udubljenje i u njega razbiti jaje. Ponoviti onoliko puta koliko ima jaja 🙂
Pokriti ponovo poklopcem i krčkati dok jaja ne dobiju željenu gustinu (za mekana, ali ne rovita to je oko 7 minuta).
Posuti na kraju seckanim peršunom, ako je u pitanju suvi, dodati ga par minuta pre kraja da upije malo tečnosti,
Poslužiti toplo, po mogućstvu uz topao pita hleb, za potpuni bliskoistočni osećaj.
Оставите одговор