Pasta amatriciana (amatrićana), klasična i brza pasta. Kao i sva italijanska jela, izuzetno ukusna. Potrebno je svega par sastojaka i 20ak minuta.
Sastojci
- 250 g pančete (originalno ide guanciale, a može i obična dimljena slanina)
- 100 g rendanog Pecorino ili Parmiggiano Reggiano sira (po ukusu, originalno ide Peccorino)
- 1 konzerva (400 g) očišćenog i iseckanog paradajza
- Dve pune kašike paradajz pirea
- 1 osrednji crni luk
- 3-4 čena belog luka
- Ljuta tucana paprika (po ukusu, ja stavim pola kašičice)
- Malo maslinovog ulja
- So po ukusu
- 400 g paste (originalno idu taljatele ili špagete, ali u osnovi bilo koje imate pri ruci)
Težina
Jednostavno
Vreme za pripremu
30 minuta
Postupak – pasta amatriciana
U malo veću posudu sipajte malo maslinovog ulja i dodajte pančetu iseckanu na kockice. Pržite je dok ne postane hrskava. Izvadite pančetu i ostavite sa strane.
Negde u to vreme stavite vodu za testeninu, posolite je i skuvajte testeninu dok ne postane al dente (ili po želji). Trebalo bi da testenina bude gotova par minuta pre sosa.
U masnoći od pančete propržite crni luk, pa kada postane staklast dodajte i sitno iseckan beli luk. Kada beli luk dobije boju, dodajte paradajz pire i na srednjoj vatri ga kratko propržite sa lukom dok ne potamni malo.
Dodajte paradajz, ljutu papriku, posolite i stavite da se krčka pokriveno na tihoj vatri oko 20 minuta. Povremeno promešati da ne zagori.
Negde na pola vremena, vratite i proprženu pančetu.
U sos posle 20 minuta dodajte pola kutlače vode u kojoj se kuvala testenina i rendani sir i lepo promešajte. Skrob iz vode i sir će amatriciana sos napraviti kremastim.
Dodajte pastu u amatriciana sos (postoji i škola kuvanja kod koje je ovo no-no, već se stavlja pasta na tanjir i preliva sosom, sami odaberite tehniku) i lepo promešajte da se sve sjedini.
Ukrasite sa (po mogućstvu sveže) narendanim sirom i sa svežim listovima bosiljka.
Vaša pasta amatriciana je em ukusna em lepa na oko.
Оставите одговор