Sir. Nema vrste i načina na koji ga ne volim. Bilo da je domaći beli, tvrdi, sa plesnima rendani, uz vino i masline ili topljen u toplom sendviču. Koliko volim, potvrdiće i moj nivo holesterola. Ovaj recept spaja moje četiri omiljene stvari – 4 vrste sira 🙂
Sastojci (za 3-4 osobe):
- 500 g paste (taljatele, fusili ili pene rigate)
- 200 g gaude (može i neki drugi „kačkavalj“)
- 100 g rendanog parmezana
- 100 g mocarele
- 100 g gorgonzole
- 200 ml pavlake za kuvanje
- muškatni oraščić
- biber po ukusu
- so po ukusu (ja ovde ne stavljam so, i ne savetujem da je koristite)
- veza peršuna – sitno iseckan za dekoraciju
- još malo parmezana za dekoraciju
Težina
Jednostavno
Postupak
U dublju posudu (šerpu ili duboki tiganj) sipati pavlaku za kuvanje i smlačiti na laganoj vatri. Dodati 4 vrste sira iseckane na manje komadiće da bi se lakše otopili. Dodati malo bibera, i par puta provući oraščić preko rendeta.
Stalno mešati dok se ne istopi sav sir. Utvrdio sam da je mocarela najtvrdoglavija kada je u pitanju topljenje 🙂
Samo spremanje sosa traje oko 5 minuta, tako sa testenine već treba da budu u loncu kada krenete da spremate sos. Trebaće vam malo vremena da sinhronišete završetak sosa sa kuvanjem paste, ali uvek možete smanjiti vatru na jednom od ta dva ako vidite da će nešto biti ranije gotovo. Nipošto nemojte preterati sa kuvanjem sosa jer će početi da se razlaže i počeće da pliva u masnoći. Čim se sos ujednači i nema gromuljica (najčešće od mocarele) – gotov je.
Skuvanu pastu dodajte u sud sa sosom, i dobro promešajte da se uhvati za pastu. Tu na scenu stupa tip paste. Obično nećete videti da se za ovo koriste špagete, jer se za njih neće uhvatiti sos. Od tih glatkih mogu taljatele, jer su široke. Ja najviše volim da pravim sa penama ili fusilijem, jer imaju dovoljno prostora za sos da se „zavuče“.
Sipati pastu sa 4 vrste sira u tanjir, ukrasiti seckanim peršunom i posuti rendanim parmezanom.
Оставите одговор