Često sam pokušavao da pravim sladolede po raznim receptima. Ili budu puni kristala, ili se ne stegnu… Ne volim kada recept zahteva jaja, na primer. Međutim, ovoga leta sam dobio interesantan recept. Reko’ da ga isprobam, i… Rezultat… Vazdušasto i mekano 🙂
Sladoled se sastoji od osnove i posle se u nju umešaju dodaci, ukusi, boje itd.
Osnova za sladoled:
- čaša od 200ml kisele pavlake (crvene Mojakravica)
- čaša od 200ml šećera (može više ili manje, po želji)
- Šlag od dve kesice (kesica od 40g sa mlekom, ali može i sa vodom)
Težina:
Izuzetno jednostavno.
Postupak
U jednoj posudi, ulupajte mikserom kiselu pavlaku i šećer.
U drugoj, ulupajte šlag po receptu sa kesice.
Spojite ove dve smese mikserom.
Ovo je dovoljno za cca 800ml osnove. Ja obično pravim 4x ovu količinu (dve čaše od 400g), tj dobijem oko 3l sladoleda.
Dodaci
U osnovu odlično ležu:
- Pasirane banane (za ovu količinu 1 ili 2 su dovoljne)
- mix kakao praha i rendane crne čokolade (50-70g čokolade)
- jagode (100-150g)
- maline (100-150g)
- borovnice (mada malo stvore kristale i sladoled bude „sipkav“)
- mleveni lešnici
- mlevena Plazma
- mrvljeni Oreos
- za ovu količinu je dovoljno pola kašičice limuntusa
- Rendana čokolada i jaka kafa (npr. kašičica Nescafe rastopljena u malo vode)
- Razni ekstrakti (vrlo pažljivo jer su izuzetno jaki)
- Razne boje za hranu
Оставите одговор