Cheesecake classic

Ja sam ona generacija koja je odrastala uz stav „Sir ide u gibanicu, a ne u kolače“, ali sam se ipak prilagodio. Za razliku od dileme da li je burek sa sirom burek ili sirnica, cheesecake jeste kolač sa sirom. Nekada retkost u ovim krajevima, danas uobičajen slatkiš svugde, pa i kod kuće. Došao je iz Amerike, i kao i sva hrana koja dolazi odande, izuzetno je jednostavan za pripremu, uz 0% verovatnoće da nešto krene naopako.

Sastojci za cheesecake

IMG 20200619 180727 Cheesecake classic

Za koru:

  • 300 gr mlevenog Plazma keksa
  • 250 gr maslaca
  • 3 kašike meda

Za fil

  • 500 gr sirnog namaza (ja koristim Vajkrem)
  • 250 gr šećera u prahu
  • 400 ml biljne slatke pavlake
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kesica želatina u prahu (beil ili providni)

Za preliv

  • 400 gr višanja (može bilo koje voće – sveže ili smrznuto)
  • 250 ml soka od višanja (tj. sok od voća koje se koristi) ili vode
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica želatina u prahu (crvenog ili providnog)

Težina

Jednostavno

Postupak

Kora

Najpre da kažem da se cheesecake pravi u kalupu kome se otvaraju stranice (springform pan). Ako ga nemate, možete sipati u silikonski kalup ili čak i u običnu tepsiju, biće podjednako ukusan, samo nećete moći da uradite fancy cheesecake prezentaciju 🙂

Elem, ja dno kalupa (prečnika 26 cm) obložim papirom za pečenje – nije obavezno, ali štiti kalup prilikom sečenja a i lakše se odvajaju isečeni parčići. Zatvorite kalup i otcepite višak papira. U širu posudu stavite maslac (ako se setite ranije izvadite maslac, lakše se mesi ako je bio na sobnoj temperaturi barem pola sata) i mleveni Plazma keks (Graham cracker crumbs – za one koji čitaju ovo preko Google translate). Rukama polako mesite dok maslac ne omekša i pokupi sav keks. Ovo traje, ali ima nešto smirujuće u procesu. Kada je skoro gotovo, u testo dodajte med (tri kašike ili po ukusu). Umesite do kraja i prebacite u kalup. Rukama ravnomerno rasporedite koru u sloj od oko 7 mm visine. Ovo je, opet, bitno samo zbog prezentacije, ukus smo već dobili.

Kalup sa korom za cheesecake prebacite u frižider dok spremate beli fil.

IMG 20200619 183834 Cheesecake classic

Beli fil

Beli fil se pravi iz dva dela: ulupane slatke pavlake i ulupanog sira i šećera. Zato spremite dve posude za mućenje (jedna treba da bude veća, videćete već…).

Pre početka mućenja pripremite želatin. Za ovaj recept želatin se ne sprema po uputstvu sa kesice, već na sledeći način – u šerpicu (ili lonče za kafu – bilo šta što može na šporet) stavite 3 kašike hladne vode i sipajte želatin. Ravnomerno ga rasporedite da sav prah upije vodu i ostavite sa strane.

IMG 20200619 191022 Cheesecake classic

Krećemo sa mućenjem fila. U jednu posudu sipati i umutiti slatku pavlaku dok ne dobijete gust šlag.

U drugu sipajte sir i prah šećer i umutite dok ne postane jednolično. Dodajte limunov sok na kraju i još jednom kratko izjednačite mikserom. Spojiti ove dve smese (sad je jasno za šta nam treba jedna veća posuda) i sjedinite mikserom.

Sada ide tricky part – dodavanje rastopljenog želatina. Lonče sa želatinom (koji je do sada upio svu vodu) stavite na tihu vatru i sačekajte da se želatin rastopi – ne treba dugo, čim se lonče zagreje počeće da se topi. Stalno mešajte želatin da ne zagori. Kad se sav otopio, sačekajte još desetak sekundi (mešajte, pobogu!) i prespite rastopljeni želatin u beli fil. (Digresija – lonče odmah po presipanju napunite vrelom vodom – ako želite da ga ikada operete kako valja :))

Mikserom promešajte još kratko da se želatin rasporedi. Fil sipajte na koru i poravnajte. Ostavite barem 1 cm prostora za preliv. Ako vam preostane fila, možete ga sipati u čašu i staviti u frižider. Kalup stavite u frižider, najmanje na 2 sata. pre nego što počnete da spremate voćni preliv za cheesecake.

Voćni preliv

U šerpu sipajte višnje (ili drugo voće), sok i šećer i stavite na laganu vatru. Drugu kesicu želatina takođe stavite da upije vodu (kao i za beli fil). Kuvajte oko 10 minuta, dok se šećer ne rastopi, i ne skuva voće. Za sveže voće treba malo duže jer je, jelte, sveže :). Otopite želatin (isti postupak kao i za beli fil) i dodajte u voće. Kuvajte voće još par minuta uz mešanje da se želatin rasporedi.

Ostavite cheesecake da se dobro ohladi (barem sat vremena) pre nego što prelijete beli fil. Ako je preliv vruć, rastopiće površinu belog fila i imaćete bele grudvice u prelivu. Ponovo – nema veze sa ukusom, ima sa prezentacijom. Ako ste imali još fila u čaši – sipajte i na njega par kašika preliva i po jednu višnju :).

IMG 20200619 205658 Cheesecake classic
Cheesecake clasic

Gotov cheesecake ostavite preko noći da se hladi u frižideru. Ne brinite za preliv, iako izgleda da se nikad neće stegnuti – hoće, garantujem. Zato mora da se hladi celu noć, par sati ne pomaže. Ako ne možete da izdržite, u frižideru imate čaše sa viškom fila, taman da preživite noć.

Ujutru, lagano otključajte kalup (još uvek nemojte da ga širite) i lagano (tankim) nožem odvojite ivicu kolača od kalupa. Kada napravite ceo krug, polako raširite stranice kalupa i uklonite sa kolača .

Voilà- cheesecake!


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *