Mafini sa bananama i čokoladnim komadićima

Pre neki dan sam bio šokiran da postoje ljudi kojima su kapkejk i mafini ista stvar, pa sam morao da napravim mafine. Moram priznati da ovaj recept nisam pravio odavno, a jedan je od prvih kolača koje sam ikada pravio. IZgnječene banane daju vlažnost ovim mafinima, i to ih čini specijalnim.

Sastojci

Mafini - sastojci
  • 60 g maslaca (može i margarin)
  • 300 g brašna
  • 100 g šećera
  • 120 ml mleka
  • 2 jaja
  • 2 zrele banane
  • 200 g čokoladnih komadića
  • 2 vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo

Težina

Jednostavno

Postupak

Istopiti maslac i ostaviti da se prohladi. Banane viljuškom izgnječiti u pire. U jednu posudu spojiti suve sastojke (brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo) i dobro promešati i napraviti udubljenje. U drugoj posudi žicom umutiti maslac, mleko i jaja, samo toliko da se sve lepo sjedini.

Sipati tečne sastojke u udubljenje suvih i varjačom promešati dok ne počinje da se sjedinjuje. Dodati izgnječene banane i rukom umešati dok se ne dobije ujednačena masa, bez grudvica brašna (ostaće grudvice od banana i to je OK).

Dodati i čokoladne komadiće. Ja sam ove komadiće uspeo da kupim u Lidlu, ali sam ih i pravio, ili seckajući čokoladu ili čak lomeći je pomiću čekića za meso :). Ovo je svakako gospodsko rešenje, jer su komadići istih dimenzija i lepo se rasporede u testu.

Mafini - priprema

Zagrejati rernu na 200˘C (ili 180°C ako imate ventilator), kalup za mafine/projice postaviti papirnim korpicama. Ako imate silikonski kalup, ne trebaju vam korpice, dovoljno je da ga samo blago zamastite. Ili, kao ja, da postavite silikonski kalup silikonskim korpicama (speaking of overkill).

Mafini priprema 2 Mafini sa bananama i čokoladnim komadićima

Korpice puniti smesom do oko 3/4, da se ne bi mafini previše prelivali, jer će blago da narastu. Peći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta, tj dok mafini ne dobiju blago zlatnu boju. Izvaditi iz rerne i iz kalupa, pokriti krpom i ostaviti da se ohlade.


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *