Posle fijaska sa Markiza tortom (o čemu nećete ništa saznati) malo sam izgubio na samopouzdanju 🙂
Zato sam se odlučio za klasiku koju je nemoguće zabrljati. Ima više naziva, načešći su španska ili carska pita. Ja ću je praviti u kalupima za mafine, pa sam shodno tome i promenio ime. IOnako i sama carska pita nije pita po sebi 🙂
Carska pita – sastojci
Ovo je količina za 12 kalupa za mafine. Ukoliko pravite u većoj tepsiji, količinu treba pomnožiti sa 2 (sem praška za pecivo, on ne mora).
- 2 jaja
- malo soli
- 100 ml ulja
- 200 ml mleka
- 100 g kukuruznog brašna (ne palente, sitnog brašna)
- 100 g pšeničnog brašna (TIP 400, oštro)
- 1 prašak za pecivo
- 100 g , šunke (ili bilo koje salame, može i suvo meso)
- 100 g izrendanog kačkavalja (ili sitne kockice)
- 50 g kiselih krastavaca
- 50 g kisele crvene paprike (ja nisam imao crvenu, samo žutu, razlika je u prezentaciji nikako u ukusu)
Težina
Jednostavno.
Carska pita – postupak
Iseckati na sitne kockice šunku, papriku, kornišone i kačkavalj (ako ga ne želite rendati).
U jednoj posudi promešati pšenično i kukuruzno brašno sa praškom za pecivo.
U drugoj, mikserom dobro ulupati jaja, dodati ulje i mleko i nastaviti mikserom. Posoliti po ukusu (obratite pažnju da su paprika i kornišoni već slani). Smesa treba da bude dobro ulupana i puna mehurića.
Dodati ostatak sastojaka u kockicama i promešati lagano kašikom ili žicom za mućenje.
Smesu sipajte u modlu za mafine. Ja imam silikonsku, ali ako imate metalnu prethodno je podmažite i pospite sa malo brašna. Isto tako i ako pravite carsku pitu u tepsiji.
Staviti u pećnicu prethodno zagrejanu na 220°C (ili 200°C ako imate ventilator) i peći oko pola sata. Ako pečete pitu, trebaće malo više vremena. Kada dobro porumene na vrhu, proverite da li je su pečene tako što ćete bocnuti čačkalicom i ona bi trebala da izađe bez testa na sebi, možda sa malo istopljeng sira ako pogodite baš na pravo mesto 🙂 .
Carska pita se servira mlaka sa jogurtom ili kiselim mlekom. Može da se jede samosatalno kao doručak, a može, i uz npr. sarme.
Prijatno.
Оставите одговор