Belgijski Vafli (6 komada)

Belgija će meni uvek biti asocijacija na slatkiše – čokoladu i vafle. Belgijski vafli dolaze u nekoliko varijanti, a najpoznatije su Brisel i Lijež vafli. Briselski vafli su mekani i pravougaoni (i delimično podsećaju na naš „Bakin kolač iliti galete“, dok su vafli iz Liježa okrugli i tvrđi.

Belgijski vafli se prave u posebnom kalupu, koji ima drugačiji reljef nego oni za galete – najveća razlika je u znatno dubljem profilu – ima 20 dubokih kvadratnih udubljenja u koje se lepo zadržava fil 🙂 Zato je poželjno da imate aparat baš za belgijske vafle. Naravno, belgijski vafli se mogu praviti i u aparatu za galete, u pitanju je samo prezentacija, ne utiče na ukus.

Takođe, postoje dva načina za pravljenje testa u zavisnosti kako se prave „mehurići“ u testu- sa kvascem i sa praškom za pecivo. Kada se koristi kvasac, testo malo odstoji da se kvasac aktivira i onda se priprema. Kada se koristi prašak za pecivo, onda se koristi metoda sa odvojeno ulupanim pa potom spojenim belancetom. Ja više volim ove druge, pa ću tu verziju briselskih vafli i pokazati. Količina u ovom receptu je za 6 – 7 vafla.

Belgijski vafli – sastojci

Belgijski vafli - sastojci
  • 150 g brašna (tip 500)
  • 200 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 6 g (pola kesice) praška za pecivo
  • Dva vanilin šećera
  • 1 jaje
  • Možete dodati i malo (~30 g) šećera po ukusu ako ih ne želite filovati ničim slatkim

Težina

Jednostavno

Vreme za pripremu

5 minuta za pripremu

15 minuta za pečenje

Priprema

Uključiti aparat za vafle i namestiti na „najjače“. Lagano nauljiti obe polovine kalupa.

Odvojiti žumance od belanca u dve odvojene suve posude.

Suve (prosejano brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer) sastojke pomešati u posebnu posudu.

Belance čvrsto umutiti mikserom – dok se ne dobiju „stiff peaks“. Bitno je da posuda i žice miksera budu čisti i suvi. Takođe, prilikom razdvajanja pazite da u belance ne dospe ni malo žumanceta. Ovo inače važi za bilo koji recept koji traži ulupana belanca, ako ne pazite na ove dve stvari, belanca se neće dobro ulupati.

Belgijski vafli - čvrsto ulupano belance

Žumance, mleko i ulje kratko promešati mikserom da se sjedine. Dodati suve sastojke i umutiti mikserom u jednoličnu masu.

Polovinu ulupanih belanaca dodati u umućenu smesu. Spatulom ili varjačom lagano pomešati tako da se belance rastvori u smesi, ali da zadrži vazdušastu strukturu. Obično se koristi tzv. „folding“ tehnika, gde se smesa prebacuje preko belanaca i tako rastvara u njoj. Kada ste ujednačili masu, dodajte i drugu polovinu belanaca i ponovite postupak.

U zagrejan aparat ravnomerno sipati odgovarajuću količinu testa. Kod mene je to oko 3 velike kašike testa najpre duž srednje trećine leve strane kalupa pa onda dodajte iznad i ispod ravnomerno po jednu kašiku. Tako i sa drugom stranom kalupa. Zaklopiti aparat i ne dirati ga barem 2 minuta. Kada prestane da šišti para, verovatno je dovoljno pečen. Otvorite, pogledajte da li ima lepu zlatno-žutu boju (sa tamnijim delovima):

Belgijski vafli - priprema u aparatu

Ako je potrebno zaklopite aparat i pecite ih još oko minut. Belgijski vafli retko zagore, ali ako ih budete držali predugo u aparatu, osušiće se i neće biti mekani. I onda dobijete Lijež vafle, koji su takođe sasvim OK.

Kada su dovoljno pečeni, odvojite vafle od aparata, stavite na tanjir i pokrijte ih čistom kuhinjskom krpom da zadrže mekoću.

Obično nije potrebno da ponovo nauljite kalup pre nove ture testa, ali svakako zavisi od kvaliteta premaza i starosti/iskorišćenosti aparata. Ako mislite da treba, ponovo premažite kalup sa malo ulja.

Belgijski vafli se serviraju topli, sa sveže umućenim šlagom, marmeladom od višanja ili jagoda i jednom kuglom sladoleda od vanile. Možete ih servirati i bez ičega, samo ne zaboravite da dodate tridesetak grama šećera, jer testo samo po sebi nije slatko.

Belgijski vafli - serviranje sa šlagim, džemom i sladoledom od vanile

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *