Grčka pita od pomorandže (12 serviranja)

Ne znam kako vama, ali meni je prva asocijacija na Grčku – slatkiši. Pita od pomorandže (Πορτοκαλόπιτα) je tipičan predstavnik grčkih slatkiša. Slatko do neba, a istovremeno vazdušasto. Recept je veoma jednostavan, i pita od pomorandže se brzo sprema. Ime portokalopita doslovno znači pita od pomorandže (Grci za pomorandžu koriste verziju reči portokal koja je vezana za portugalske trgovce koji su doneli pomorandžu/narandžu u Evropu). Sama etimologija reči pomorandža je interesantna, mi koristimo reč koja ima koren u Sanskritu.

Pita od pomorandže – sastojci

Sirup

Pita od pomorandže - sastojci za sirup
  • 500 ml vode
  • 600 g kristal šećera
  • Sok od jedne osrednje pomorandže (oko 100 ml)
  • Izrendana kora od jedne pomorandže
  • Cinet po ukusu (jedan štapić ili kašičica mlevenog)

Testo

Pita od pomoramdže - sastojci za testo
  • 400 g kora za pitu (filo – po grčki)
  • 4  jaja
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g grčkog jogurta
  • Sok od dve osrednje pomorandže (oko 200 ml)
  • Izrendana kora od dve pomorandže
  • 200 ml ulja
  • 2 kašičice arome vanile
  • pračak za pecivo

Težina

Srednje teško

Vreme za pripremu

30 minuta za pripremu namirnica

10 minuta za kuvanje sirupa

40 minuta za pečenje

Priprema

Pošto se vruća pita od pomorandže preliva ohlađenim sirupom, prvo pripremiti sirup pa sve ostalo.

U šerpicu od oko litar siprati sve sastojke, sačekati da provri. Kuvati još oko 2 minuta i ostaviti sa strane da se ohladi.

Sada pripremamo kore za pitu. Rernu zagrejati na 100 °C Kore iseći na trake širine oko 1.5 cm (najlakše ćete iseći ako su kore urolane – što obično jesu, a ako nisu onda ih vi urolajte). U dublji pleh obložen papirom za pečenje nabacajte isečene i razmotane trake i stavite u rernu da se suše oko pola sata. Na polovini vremena pečenja malo razmrdajte kore da one koje su bile na dnu dođu na vrh da bi se sve ravnomerno osušile. Ako kojim slučajem počnu da tamne, smanjite temperaturu. KOre treba da budu hrskave, ali ne prepečene.

Pita od pomorandže - osušeno filo testo

Dok se kore suše, pravimo ostatak smese za koru. U velikoj posudi za mešenje, mikserom na srednjoj brzini ulupati jaja i šećer dok ne postanu kremasta. Dodati i ostale sastojke i lagano mikserom sve izjednačiti.

Kada su se kore osušile, izvadite ih iz rerne i ostavite da se kratko prohlade. Rernu sada podesite na 160°C. Uzmite u šake deo kora i izmrvite ih u smesu i dobro promešajte varjačom. Ponavljajte dok se ne potroše sve osušene kore. Još jednom dobro promešajte da se sve sjedini.

Pita od pomorandže - pre pečenja

Pekač 30×22 cm zamastite i pospite brašnom da se testo ne zalepi. U pobrašnjen u posudu sipajte smesu za koru. U rernu zagrejanu na 160°C stavite koru i pecite oko 40 minuta dok ne dobije zlatno-žutu boju (trik sa čačkalicom i ovde radi radnju). Dok se kora peče procedite sirup (opcioni korak, ali na taj način izbegavate da se na površini nakupi kora od pomorandže i cimet).

Čim izvadite koru, tako vrelu prelijte prohlađenim sirupom. U prvom trenutku će sirup ostati na površini, ali za 15-ak minuta će ga pita od narandže u potpunosti upiti. Pitu od pomorandže dobro ohladiti i servirati uz sladoled ili Aperol Spritz.

Gotova pita od pomorandže

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *