Kore za lazanje – 3 odlična izbora

Danas planiram da pravim lazanje. Recept za kore dobijate kasnije. Međutim, u razgovoru sa ljudime, shvatio sam da postoji nejasnoća i da kore za lazanje nisu jednostavna tema, kako se spremaju i koja je razlika između njih.

Proći ću kratko kroz sva tri tipa kora:

  • Domaće
  • Kupovne „sveže“
  • Kupovne „suve“

Koje ćete kore koristiti zavisi isključivo od vas. Nisam čuo da se iko buni zbog kora 🙂

Ja koristim sveže, jer oko lazanja inače ima mnogo posla, pa ne moram da pravim dodatni posao i sa testom. Otvorim pakovanje i ređam.

Bilo koju vrstu kora za lazanje možete koristiti za Lazanje bolonjeze.

Domaće kore za lazanje

Ako vam je gušt, ili ih niste kupili na vreme, možete sami napraviti kore za lazanje. Recept je jednostavan i ne traži ništa što nemate u kući.

  • 5 jaja
  • 500g oštrog brašna (100g na 1 jaje)
  • Malo soli (pola kašičice)

Napravi se kupa od brašna pomešanog sa malo soli sa udubljenjem u sredini i tu se razbiju jaja. Lagano se mesi testo dodajući brašno sa oboda kupe dok se ne dobije tvrdo testo. Izdeliti testo na manje „jufkice“ i razvlačiti ih oklagijom ili mašinom za rezance. Nožem isečete pravougaonike i ostavite par sati da se prosuše. I to je to. Prednost ovog načina je što možete da sečete kore u dimenzijama koje odgovaraju vašim posudama. Mana je, jelte, razvlačenje kora (ne volim ovako tvrda testa da razvlačim) sušenje itd.

Ovo testo možete i da koristite kao rezance. Isečete ih na trake, rasporedite po kuhinjskoj krpi i ostavite preko noći da se osuše. Videli ste, sigurno, da tako rade vaše bake.

Sveže kore za lazanje

Sveže kore za lazanje

Za početak disclaimer, ovde ću staviti ono što možete da nađete u prodavnicama, ne preporučujem nikoga (iako sam sve probao).

Sveže kupovne kore se mogu sada naći u svakoj prodavnici, pakovanja su različita i dimenzije sečenja, ali za sve važi jedno, ne moraju da se kuvaju pre korišćenja (iako ćete naći i da neko savetuje da ih treba kuvati).  Cene su između 100 i 200 dinara za pakovanje od 500g. (Update: 2022. cena je oko 350 dinara)

Suve kore za lazanje

Suve kore ne volim da koristim, ali imaju prednost da mogu duže da stoje. Neko čak ni suve kore ne kuva (kuvaju se u vodi sa malo soli, oko tri minuta, preporučujem jedna po jedna da se ne bi zalepile). Zaista, mogu se koristiti i ovakve kakve su, dok se lazanja peče, one nabubre i omekšaju, jedini je problem što mogu nejednako da nabubre (zavisi od lokalne količine sosa, kako su pritisnute na tom mestu itd) pa može da se desi da lazanja bude malo reljefna 🙂

Najpoznatije su, naravno Barilla, ali se mogu naći i Buitonni, Del Castello i drugih, mahom italijanskih proizvođača)

Suve kore za lazanje

Comments

8 реаговања на “Kore za lazanje – 3 odlična izbora”

  1. Hank Moody Avatar

    Nisam probao praviti kore za lazanje. Previše posla ionako oko lazanja, još da se korama zanimam 🙂 Ali možda probam jednom. Vidiš, ja te suhe kore nikad nisam kuhao (te sam samo koristio jer mislim da nisam viđao druge kore u našim prodavnicama). Samo ih onako poredam i udri. Ne ispadne loše, samo mi ćoškovi ostanu malo suhi 😀 Ali ide lazanja k’o djeca iz škole. Nestane dok kažeš keks 😀

    1. g3n1j4l4c Avatar

      Da, upravo zbog toga i ja ne pravim kore. Ima fora da saviješ uglove kora na unutra i da u uglove staviš više bešamel sosa.

      1. Hank Moody Avatar

        Probat ću to sa kuhanim korama, mada mislim da mi je glavni problem što su kore manje od posude u kojoj pravim lazanje :/

        1. g3n1j4l4c Avatar

          Da, ređaju se, seckaju… Pravi tetris ????

  2. baby-blue Avatar
    baby-blue

    Pa napravih kore po ovom receptu, ostavih sad da se suse…valjda budu dobre. Samo nisam shvatila, kore koje sami napravimo, da li se mogu direktno stavljati ili i one moraju malo da se prokuvaju?

    1. g3n1j4l4c Avatar

      U principu ja ne kuvam nijedne. Jedino one koje su baš suve je potrebno (to su mahom one italijanske – Barilla ili Buitoni). Domaće kada se isuše ne treba da se kuvaju (štaviše, mislim da bi se raspale).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *