Pasta sa šunkom i pavlakom za 3 osobe (pasta panna e prosciutto cotto)

Pasta sa šunkom i pavlakom je jedan od najjednostavnijih recepata na ovom sajtu, potrebno je samo par sastojaka i 20 minuta spermanja, a ima odličan ukus. Odmah da razjasnim italijanski naziv – prosciutto mi znamo pod odomaćenom rečuj pršuta, a u stvari znači „šunka“. U stvari, Italijani imaju mnogo vrsta „pršute“ tj. šunke. Za ovaj recept je potrebna kuvana šunka (ja sam ovde koristio dimljenu, jer ipak ima manje vode i lepše miriše)

Pasta sa šunkom – sastojci

Pasta sa šunkom - sastojcu
  • 360 g paste (recimo penne rigate)
  • 60 g putera
  • 200 g šunke isečene na sitne kockice
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • 2 čena belog luka
  • 60 g rendanog Parmiggiano Reggiano sira
  • muskatni oraščić, so, biber po ukusu

Težina

Jednostavno

Vreme za pripremu

20 minuta

Postupak

Staviti vodu za testeninu i blago posoliti. Par minuta pre nego što provri voda staviti u dublji tiganj puter da se otopi. U vruć puter staviti sva zgnječena čena belog luka i propržiti dok ne požuti. U ovom trenutku bi trebalo da je provrila voda za pastu pa dodajte pastu. Pasta sa šunkom se može praviti sa bilo kojojom testeninom, ipak najčešće se koriste penne rigate.

Izbaciti beli luk iz putera (koji je preuzeo miris i ukus) i na njemu propržite kratko šunku, samo malo da potamni. Sipajte pavlaku za kuvanje i pustite da se zagreje. Dodajte so i biber po ukusu i narendajte muskatni oraščić, koliko želite. Dobro promešajte i kada počne sos počne da biva gušći, dodajte par kašika vode u kojoj se kuva pasta (znate već – skrob iz testa – kremastiji sos i tako to…). Trebalo bi da smo na par minuta da trenutka kada je pasta al dente. Dodajte rendani parmezan i smanjite vatru da se lagano otopi, uz povremeno mešanje.

Sada bi trebalo da je i pasta kuvana, ocedite je i dodajte u sos. Dobro promešajte da se sve sjedini i krčkkajte još minut na srednjoj vatri.

Pasta sa šunkom se servira topla, posuta rendanim parmezanom i ukrašena listovima svežeg bosiljka (koga nema na slici)

Pasta sa šunkom

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *