Kuglof od krema od 4 pomorandže

Osvežavajući ukus pomorandže, vazdušasti krem i slatka pavlaka. Brz i kremasti kuglof oduševiće svakoga. Kakav ukus ima, ne umem da objasnim, jer ne znam sa čime da uporedim. Možda kao onaj beli deo čokoladnih bananica samo što ima ukus na pomorandže. Dakle, morate da mi verujete na reč i da napravite.

Sastojci

20211231 192920 Kuglof od krema od 4 pomorandže
  • 4 srednje pomorandže (+ još 2 za ukrašavanje)
  • 1 limun
  • 4 jaja
  • 350 ml slatke pavlake
  • 150 g + 2 kašike šećera
  • 2 kašike prah šećera
  • 15 g (jedna i po kesica) želatina

Težina

Jednostavno

Vreme za pripremu

Dva sata za potapanje pomorandži (opciono)

Dva sata da odstoji osnova za krem

Pola sata za kuvanje na pari

Pola sata spremanja samog kolača.

Postupak

Krem za kuglof

Osnova ovog kolača je krem od pomorandže kuvan na pari.

Pre spremanja krema, pomorandže dobro oprati i držati ih par sati u vodi (zbog hemikalija).

Razdvojiti žumanca od belanaca, belanca ostaviti za kasnije.
Pomorandže se izrendaju, iscede i zajedno sa isceđenim limunom 150 šećera i 4 žumanca lagano ulupaju žicom i ostave da odstoje najmanje 2 sata (bitno zbog arome).
Posle toga, krem se meša na pari sve dok ne počne da se zgrušnjava (ne sme da provri). Što je slabija vatra i
što se duže meša, krem će biti bolji. POželjno je da se kuva barem 20 minuta do pola sata. Na kraju se doda želatin spremljen po uputstvu. Još jednom dobro promešati da se sjedini.

Ostavite sa strane, da se ohladi dok se spremi ostatak.

20211231 190538 Kuglof od krema od 4 pomorandže

Markiza krem

20211231 195323 Kuglof od krema od 4 pomorandže

Krem koji se koristi je sličan onome koji se koristi u Markiza torti: Ulupati belanca na sobnoj temperaturi sa dve kašike šećera. Pred kraj dodati i prstohvat soli (so je pojačavač ukusa). Odvojiti sa strane. Ponavljam, ako želite da se belance dobro ulupa, ne sme biti nikakvih nečistoća u posudi (vode, masnoće itd…) kao ni trunka žumanceta. Ja koristim malu posudu gde prvo odvojim belance i potom, ako je sve prošlo kako treba (npr. nije se razlilo žumance) prespem u posudu. Tako ne rizikujete da upropastite sve desetim jajetom (ne pitajte kako znam).

Ulupati slatku pavlaku sa dve kašike šećera u prahu.

U pavlaku lagano umešati prohlađeni krem koji ste kuvali na vatri.

U ovo dodati belanca i to na sledeći način. Trećinu belanaca dodati i spatulom/varjačom polako umešati tako što ispod zahvatite krem i presavijete ga preko belanaca (Englezi imaju divan glagol za ovo – „to fold“). Ponavljati pokret „pokrivanja“ dok se većina belanaca ne utopi u krem. Ovo ponoviti još dva puta dok ne ubacite sva belanca. Nastavite pažljivo da mešate dok se svo belance ne rastvori u kremu.

Iseći tanko (nekoliko milimetara) nekoliko koluta pomorandži i staviti ih na zid kalupa za kuglof (idealno bi bilo da je silikonski, ali može i metalni, naravno).

Krem (koji treba da bude prilično gust) rasporediti kašikom u kalup. Dobro nabijati krem da se izbace mehurići. Poravnati dno.

Ostaviti kuglof u frižider (ili zamrzivač) na nekoliko sati (najmanje 5 ali idealno preko noći). Lagano nožem odvojiti kolač od kalupa i okrenuti kalup.

Vaš kuglof od pomorandži je gotov! Uživajte.

Kuglof od narandže


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *