Kremasta torta Markiza

Markiza, savršena kremasta i jednostavna torta, na kojoj su se mnogi učili da spremaju torte. Ne traži puno sastojaka, a nije ni skupa. Za mene, prva dva pokušaja su bila neuspešna i bila je servirana kutlačom, kao supa :). Ipak, jedna draga osoba me naterala da probam i treći put, i ubrzo je usledio i četvrti put jer je uspela savršeno.

Sastojci

Markiza - sastojci

Za krem

  • 10 jaja
  • 300 g šećera u prahu
  • 350-400 g čokolade za kuvanje
  • 375 g maslaca

Za koru

  • 400 g piškota
  • 2 dl mleka
  • rum/ekstrakt ruma

Za ukrašavanje

  • 500 ml slatke pavlake ili šlag iz kesice
  • 100 g sećera u prahu (opciono, može i bez, pogotovo ako koristite šlag iz kesice koji je zaslađen)

Težina

Jednostavno

Vreme za pripremu

Pola sata za pripremu krema.

10 minuta za ređanje kore.

Najmanje 5 sati za hlađenje torte.

10 minuta za šlag i ukrašavanje.

Postupak

Kora

Markiza ima koru koja se ne peče, jednostavno se ređa od piškota natopljenih mlekom.

Kora se može ređati u bilo kom kalupu i obliku, Ja koristim kružni kalup sa stranicom koja se odvaja prečnika 25 cm, i to samo obruč.

Znači, uzmete obruč, obložite ga streč folijom da bi se kasnije lakše odvojio i spustite na veći tanjir. Na ovaj način torta je spremna za šou odmah posle skidanja obruča.

U malo veću posudu sipajte hladno mleko, i dodajte rum. Apropos ruma – ako imate malu decu, možete koristiti i ekstrakt. Ja sam jednom (kada sam ostao bez ruma) koristio i amareto liker, i nije bilo loše. Količinu odaberite po ukusu, ja volim da bude malo jači.

U mleko zatim umačite piškote, i to vrlo kratko (samo je provucite kroz mleko) samo stranu sa šećerom. Ređajte ih po obodu obruča, stranu sa šećerom okrenutom ka unutra. Kada popunite obruč, popunite i dno na isti način. Ovde ćete morati malo da seckate piškote i popunjavate rupe, ali je zabavno, kao da slažete slagalicu.

Ostavite sa strane.

Markiza - kora

Markiza krem

Markiza - spremanje krema

Razdvojiti žumanca od belanaca. Ponavljam, ako želite da se belance dobro ulupa, ne sme biti nikakvih nečistoća u posudi (vode, masnoće itd…) kao ni trunka žumanceta. Ja koristim malu posudu gde prvo odvojim belance i potom, ako je sve prošlo kako treba (npr. nije se razlilo žumance) prespem u posudu. Tako ne rizikujete da upropastite sve desetim jajetom (ne pitajte kako znam).

Otopiti na tihoj vatri (ili u mikrotalasnoj na 350W) čokoladu i ostaviti je sa strane.

Ulupati belanca u čvrst sneg. Pred kraj dodati i prstohvat soli (so je pojačavač ukusa). Odvojiti sa strane.

Ulupati žumanca i šećer u prahu dok ne pobele i udvostruče zapreminu. E, sada ide caka. Originalni recept zahteva sirova jaja, i ja tako pravim. Ako ste nesigurni u ispravnost jaja (na salmonelu) onda možete da ih desetak minuta prokuvate na pari. Jaja kupujem u velikim lancima i pouzdam se u kakvu-takvu kontrolu kvaliteta koju imaju. Ono što je bitno ako kuvate žumanca na pari je da moraju da budu ohlađena pre nego što stavite u krem, što znači da treba da prvo napravite ovaj deo, čak i pre topljenja čokolade.

U trećoj posudi (znam, znam, ima da se pere puno posle) ulupajte penasto maslac (koji je na sobnoj temperaturi).

Sada, sklopiti krem: spojiti maslac i žumanca i mutiti mikserom dok se ne ujednači. Dodati istopljenu čokoladu (koja se do sada ohladila na sobnu temperaturu ali je još uvek tečna) i izjednačiti mikserom.

U ovo dodati belanca i to na sledeći način. Trećinu belanaca dodati i spatulom/varjačom polako umešati tako što ispod zahvatite čoko krem i presavijete ga preko belanaca (Englezi imaju divan glagol za ovo – „to fold“). Ponavljati pokret „pokrivanja“ dok se većina belanaca ne utopi u krem. Ovo ponoviti još dva puta dok ne ubacite sva belanca. Nastavite pažljivo da mešate dok se svo belance ne rastvori u kremu.

Sipati krem (koji treba da bude prilično gust) u kalup od piškota.

Ostaviti tortu u frižider (ili zamrzivač) na nekoliko sati (najmanje 5 ali idealno preko noći).

Kada se Markiza lepo ohladila a krem stegao, ulupati šlag (količina po želji, 500 ml, recimo fino popuni tortu tačno do vrha piškota) i napuniti tortu.

Vaša Markiza je gotova! Uživajte.

20211211 202615 Kremasta torta Markiza


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *