Tiramisu – italijanski klasik

Tiramisu je ono na šta, pored sladoleda, prvo pomislite kada neko spomene italijanske slatkiše. Kremast i mekan, izgleda raskošno, a ipak je vrlo jednostavan za pravljenje. Postoji nekoliko različitih načina da se spremi, ja ću navesti moj omiljeni, ali ću opisati i varijacije. Najbitniji sastojak, i ujedno i najskuplji, je maskarpone sir.

Sastojci

20210309 185058 scaled e1615399396544 Tiramisu - italijanski klasik
  • 6 jaja
  • 500 g maskarpone sira
  • veliko pakovanje (400 g) piškota
  • 300 ml slatke pavlake
  • 150 g prah šećera
  • 2 dl jake kafe (može crna, instant ili čak espresso)
  • 30 ml ruma ili nekog likera (originalno ide Amaretto)
  • Kakao za posipanje

Težina

Jednostavno

Vreme za pripremu

Pola sata (oko 45 minuta ako kuvate na paru)

Najmanje 3 sata za hlađenje

Napomene pre spremanja

Kao što rekoh, moj recept je varijacija originalnog recepta za tiramisu, i evo zašto:

  • Originalno, za tiramisu, žumanca se umute i koriste tako sirova. Ja ipak volim da ih prokuvam na pari (salmonela je čudo), za svaki slučaj. Ako znate odakle dolaze jaja, možete ih koristiti sirova
  • Original tiramisu se pravi sa ulupanim belancetom, ipak, iz istog razloga kao i za žumance, ne koristim ih. Zbog zdravlja, ali i jer fil bude kremastiji, koristim ulupanu slatku pavlaku
  • U kafu se dodaje alkohol po originalnom receptu. Ne ide puno pa možete i staviti čak iako će ga jesti deca (osim ako nisu baš mala). Naravno, ako vama ne odgovara, možete ga izbaciti. Ja koristim rum, ali originalno ide Amaretto, čak sam video da koriste i Aperol.

Postupak

Krem

20201104 190030 Tiramisu - italijanski klasik

Razdvojiti belanaca od žumanaca.

Umutiti žumanca sa prah šećerom. Mutiti desetak minuta dok se ne rastopi sav šećer i dok žumance ne postane bledo i poveća zapreminu 2 – 3 puta.

Kao što rekoh, ja prokuvam ovaj krem na pari. Preručite žumanca u metalnu šerpu. Tu šerpu stavite u veću koja je napunjena vodom i sve to stavite na ringlu. JA inače imam poseban lonac za kuvanje na pari sa duplim dnom u koji ide voda. Kada voda počne da vri, mešajte žumanca da se ne bi zgrušala. Kuvajte tako oko 10-15 minuta. Kuvana žumanca treba da budu gusta – takva da ostane trag mutilice miksera – kao na slici.

20201104 190522 Tiramisu - italijanski klasik

Ostavite žumanca da se dobro ohlade (da dođu do sobne temperature). Pošto su kuvana na pari, ne bi trebalo da protekne mnogo vremena – 15ak minuta.

Za to vreme ulupajte slatku pavlaku. Mutite mikserom najvećom brzinom oko 5 minuta (dok ne počnu da se prave vrhovi).

Ukoliko želite ka koristite belance, ulupajte 6 belanaca sa prstohvatom soli i lagano dodajte kašiku po kašiku prah šećera (od 30-50 g, po želji).

Sada u posudu gde su ohlađena žumanca dodajte maskarpone, koji je takođe na sobnoj temperaturi (znači izvadili ste ga na početku spremanja). Ovde postoji opasnost da se sir zgrudva ako su žumanca topla, pa budite sigurni da su najmanje mlaka na dodir. Mikserom na maloj brzini sjedinite žumanca i sir.

Dodajte u ovu smesu ulupanu pavlaku (ili belanca). Ovde dodajte po 1/4 smese i lagano umešajte varjačom. Nikako ne koristite mikser, jer krem neće biti čvrst (pogotovo ako koristite belanca, potpuno će se rasturiti).

Ređanje piškota

20201105 094208 Tiramisu - italijanski klasik

Spremite četvrtasti kalup. Ja imam onaj kome se odvajaju stranice, vi možete koristiti đuveč ili nešto slično. Možete ćak i da ređate na tanjir ako nemate četvrtastu posudu, ali je onda malo teže filovanje.

U ohlađenu kafu (ako je crna, ocedite je od taloga) umešajte rum.

Napravite plan kako ćete ređati piškote u posudu (uzduž ili popreko). Način ređanja zavisi od dimenzija posude, ali će svakako biti potrebe za sečenjem nekih piškota.

Na dno posude stavite papir za pečenje ili prijanjajuću foliju (a i ne morate, meni tako lakše) i na nju ređajte piškotec natopljene kafom.

Piškote je potrebno jako kratko spustiti u kafu. Dodlono dodirnete površinu i to je to. Takođe, iz iskustva sam naučio sledeće: prvi sloj piškota možete umočiti jednom kratko celu piškotu, pa ponoviti još jednom (isto tako kratko, ako ne i kraće :)) polovinu piškote koja ide na dno. Drugi sloj samo jednom kratko. Ovo radim tako jer gornji sloj prvog reda i cela piškota iz crugog reda imaju dodatni kontakt sa kremom koji dodatno razmekša piškotu. Jedino donji sloj prvog reda nema taj kontakt.

Kada naređate prvi sloj uz nezaobilazno sečenje piškota da se pokrije dno posude (prostor između piškota ne morate popunjavati, u tome je čar – da se krem zavuče između „struka“ piškota), pola krema lagano nanesite na piškote. Na to stavite drugi sloj piškota. Stavite drugu polovinu krema na vrh.

Ako ste vični sa kesom za ukrašavanje, poslednji sloj možete uraditi i drugačije. Polovinu preostalog krema (znači 1/4 ukupne količine) nanesite na tiramisu a drugu polovinu naneite kesom ili špricem za ukrašavanje. Naravno, nikakve veze nema sa ukusom, samo lepše izgleda.

Tiramisu

Gotov tiramisu ostavite barem nekoliko sati u frižideru (idealno preko noći).

Pre konačnog serviranja, kroz sito ili cediljku za čaj pospite isečeni tiramisu kakaoom. Nemojte posipati ceo tiramisu (osim ako ga nećete celog pojesti :)), jer ako ga vratite u frižider kakao će da se natopi i neće lepo izgledati kasnije (naravno opet samo estetski, nema veze sa ukusom).

Tiramisu ide odlično uz espresso, po mogućstvu u dvorištu ili na terasi okupanim suncem. Da zamislite da ste na Piazza Navona u RImu 🙂


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *