Trileće (Tres leches iliti 3 mleka)

Tres leches (tri mleka) – meksički kolač, neviđeno popularan na Balkanu. Toliko popularan, da smo mu dali naše ime – Trileće. Patišpanj natopljen sa tri vrste mleka. Postoji nekoliko varijacija, ovo je najbolji koji sam jeo. Pored tri vrste mleka, najbitniji sastojak je karamel krem. Najbolji se pravi u Albaniji, a ja imam dilera koji mi donosi makedonsku verziju. Recept je doveden do savršenstva od strane Bilje i Vesne, mojih dragih drugarica.

Kada uspete da skupite sve sastojke (nije jednostavno) kolač se izuzetno jednostavno pravi. Ali sastojci mogu biti problematični. Dakle…

Sastojci za trileće

20210226 123218 scaled e1614366816378 Trileće (Tres leches iliti 3 mleka)
  • 6 jaja
  • 180 g šećera
  • 180 g brašna (tip 500, može i 400)
  • 400 g zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 500 ml slatke pavlake
  • 1 l mleka
  • Karamel krem za trileće

Težina

Jednostavno

Napomene za sastojke

Kao što rekoh, sastojke nije uvek lako naći, pa evo par saveta:

  • Kondenzovano mleko može da se nađe u prodavnicama Merkator grupe i u Super Veru (dovoljna je jedna veća konzerva ili dve manje). Ja sam nalazio grčko NOYNOY i rusku Korovku. Moguće je i da ga sami napravite, ili (dugotrajnim) kuvanjem običnog mleka, ili pravljenjem brže, „fake“ varijante. Ima dosta tutorijala i za jedno i za drugo na netu.
  • Pavlaka je biljna (znam, nisu onda tri mleka nego dva + biljna pavlaka) sa 26% masnoće, ja koristim ovu iz Lidla, ali mi je rečeno i da je Polimarkov Coffee cream još bolji (sastav je identičan). edit: Napokon su se pojavile i prame mlečne pavlake – ima u Lidlu, npr.
  • Bilo bi odlično da je mleko Alpsko sa 3,5% mm, ali je dobro i ovo obično od 3,2%. Realno, svako mleko je OK ovde.
  • Krem za trileće – farsitura karamela. Možete ga sami napraviti (ponovo – Google is your friend), ima ga u prodavnicama zdrave hrane, a ja dobijam original iz Makedonije iz Strumice.

E, tako… Kada smo razjasnili neke stvari, možemo početi.

Postupak

Razdvojiti belanaca od žumanaca.

Najpre mikserom umutite žumanca sa 90 g šećera, barem 10 minuta. Najpre na sporo da se rastopi šećer, a posle na najbrže. Dodajte 90 g brašna, i drvenom varjačom lagano sjedinite.

Zatim mikserom umutite belanca sa 90 g šećera, barem 10 minuta. Najpre na sporo da se rastopi šećer, a posle na najbrže. Dodajte i ovde 90 g brašna, i drvenom varjačom lagano sjedinite.

Spojite dve smese, lagano mešajte varjačom dok se ne izjednači. Dobićete gustu vazdušastu masu.

Kalup postavite papirom za pečenje. Moj kalup koji je savršen za ovu količinu je dimenzija 34x20x5 cm (oko 3.4 litre zapremine). Kalup stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C. Pecite ga oko 20 minuta dok ne porumeni (zavisi od debljine testa). Trik sa čačkalicom i ovde pali – bocnete testo, i ako je čačkalica suva i čista, gotovo je.

Dok se testo peče, spremite preliv – sva tri mleka pomešajte dobro kašikom i ostavite na sobnoj temperaturi.

Isključite rernu i ostavite koru za trileće unutra još desetak minuta da se suši.

Pečena kora za trileće - okrenuta naopako

Kada izvadite kalup, ostavite petnaestak minuta da se kora malo ohladi. Izbockajte koru čačkalicom na dosta mesta, izvadite je iz kalupa, okrenite naopako i uklonite papir za pečenje. U kalup naspite malo mleka. Vratite polako koru u kalup, ali naopako – strana gde je bio papir, ide gore. Zašto? Zato što će kora skoro trenutno upiti mleko koje sipate, jer je ta stana puna malih mehurića, za razliku od gornje strane koja je glatka. Tako će kolač biti ravnomernije natopljen. Takođe, u ovom momentu možete i da isečete trileće, pre polivanja. Lagano nalijte koru mlekom, ova popije skoro 2 litra, bez ikakvih problema. Ostavite da odstoji nekoliko sati, idealno preko noći. Kolač će sve popiti i dobiti na zapremini.

Ohlađeni kolač namazati debljim slojem karamele za trileće i vratiti u frižider. Služiti hladno, velike komade.


Comments

2 реаговања на “Trileće (Tres leches iliti 3 mleka)”

  1. Marina Avatar

    Odličan recept!
    Nije teško naći sastojke.
    Preliv iz Makedonije je bas dobar, a ima ga i u nekim bio radnjama u BG-u!
    Hvala Bilji, Vesni i Vama!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *