Sočna vekna od limuna – lemon loaf

Vekna od limuna se može jednostavno opisati. Slatko, kiselo, sočno. Kolač se sprema relativno brzo i ne zahteva ne što previše sastojaka. Većinu uvek imate u kući – dva velika limuna, prah i kristal šećer, puter, brašno i jaja.

Vekna od limuna – sastojci

Vekna od limuna - sastojci

Za testo

  • 180 g brašna
  • 1 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika rendane limunove kore
  • 1/2 kašičice soli
  • 115 g putera na sobnoj temperaturi
  • 200 g kristal šećera
  • 2 velika jaja na sobnoj temperaturi
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašike limunovog soka (od otprilike 1/2 limuna)
  • 125 ml mlaćenice/buttermilk-a (bez panike, objašnjenje je ispod)

Za sirup od limuna

  • 60 ml limunovog soka (od otprilike 1 limuna)
  • 3 kašike šećera u prahu

Za glazuru od limuna

  • 120 g šećera u prahu, prosejanog
  • 1 1/2 kašike limunovog soka (od otprilike 1/2 limuna)
  • 1 kašika mleka

Težina

Srednje teško

Vreme za pripremu

  • Pola sata za pripremu sastojaka i spremanje testa
  • do 55 minuta za pečenje
  • 5 minuta za sirup i glazuru

Postupak

Za početak da kažem nešto o mlaćenici… Mlaćenica je ostatak pravljenja putera i često se koristi za kolače sa anglosaksonskog područja. Mi nemamo mlaćenicu, ali se može jednostavno napraviti. Potrebno je u mleko (koje je na sobnoj temperaturi) dodati limunov sok (ili alkoholno sirće) i ostaviti desetak minuta. Odnos je (otpilike) na svakih 200 ml mleka dodati tri kašičice limunovog soka. Nekom magijom, mleko se zgrudva i postane gušće i to možete koristiti kao zamenu za mlaćenicu. Neko koristi i jogurt i vodu/mleko u odnosu 3:1, ali svi savetuju da se stavlja kiselina u mleko i da je to bolja zamena. Dakle, pošto smo rešili misterij mlaćenice, idemo na recept. Dakle, vekna od limuna…

U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, rendanu limunovu koru i so. Ostavite na stranu.

U drugoj posudi umutite puter i šećer na srednjoj brzini dok puter ne pobledi i smesa postane vazdušasta – oko 5 minuta. Idealno bi bilo da bude stojeći mikser, i da se produži malo vreme mućenja jer što duže se muti to će kolač biti vazdušastiji 🙂


Smanjiti brzinu miksera na minimum i dodajte jaja jedno po jedno, a zatim umutite ekstrakt vanile i limunov sok. Ponovo povećajte brzinu na srednju brzinu i mutite dok se ne sjedini.

Kada se sve sjedini, ponovo smanjite brzinu miksera na minimum i dodajte mešavinu sa brašnom i mlaćenicu i to:

  • dodajte trećinu mešavine brašna i mešajte dok se skoro ne sjedini (neće u potpunosti jer je suviše suvih sastojaka), zatim dodajte
  • polovinu mlaćenice i mešajte dok se ne sjedini.
  • nastavite sa drugom trećinom mešavine brašna
  • dodajte poslednju polovinom mlaćenice,
  • i na kraju poslednja trećina brašna. Mutite dok se ne sjedini.

Sipajte testo u pripremljeni kalup za hleb (ali može i u neki drugi oblik). Kalup dobro podmažite i pospite brašnom ili šećerom u prahu, kako ne biste imali problema sa odvajanjem kolača.

Vekna od limuna - priprema

Vekna od limuna se peče u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta dok testo ne porumeni i čačkalica ne izađe uglavnom čista sa samo nekoliko vlažnih mrvica. Proveravajte već posle 40 minuta.
Vekna od limuna neka ostane da se hladi još oko 15 minuta u kalupu. Za to vreme pomešajte limunov sok i šećer u prahu za sirup od limuna. Pažljivo preokrenite kalup i prebacite biskvit na tanjir, a zatim ga prelijte/premažite sirupom dok je još topao. Ostavite kolač da se potpuno ohladi.
Posle pola sata, vekna od limuna se ohladila i potrebno je da stavimo glazuru. Pomešajte sve sastojke za glazuru, počnite sa 1 kašikom limunovog soka i mleka i dodajte preostali limunov sok po potrebi. Glazura treba da bude gusta (skoro kao pasta, ili malo gušći med) ali nikako tečna. Prelijte testo glazurom i ostavite na kratko da se osuši. Vekna od limuna se čuva u frižideru pre serviranja.

Vekna od limuna

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *