Tart od limuna (Lemon tart)

Tart od limuna je upravo ono što se može jesti leti jer osvežava. Ukusni krem od limuna sa hrskavom korom od prhkog testa je odlična kombinacija. Obećavam da ćete se, makar na trenutak, obresti u Parizu 🙂

Sastojci

20210417 125021 scaled e1621185101183 Tart od limuna (Lemon tart)

Za krem od limuna

  • 4 jaja
  • 150 ml limunovog soka (3-4 limuna)
  • 200 g šećera
  • dve kašičice rendane kore od limuna
  • 80 g maslaca

Za koru

  • 2 jaja
  • 270 g brašna
  • 160 g maslaca
  • 80 g šećera
  • kašičica ekstrakta od vanile
  • malo soli

Težina

Srednje teško

Vreme za pripremu

Pola sata za pripremu kore, pola sata za krem.

20 minuta za pečenje kore.

Sat vremena za hlađenje kore i krema, najmanje 3 sata za hlađenje gotovog kolača.

Postupak

Kora

Pomešajte dobro suve sastojke i dodajte sitne kockice maslaca na sobnoj temperaturi. Rukama lagano mešajte dok se ne rastopi sav maslac i dok se ne napravi glatko testo koje se ne lepi za ruke. Napravite loptu od testa, stavite je na samolepljivu foliju i spljaeskajte je u disk deljine 1 cm. Umotajte u foliju i stavite u frižider da odstoji oko sat vremena. Koru možete slobodno spremiti i dan ranije.

Izvadite koru iz frižidera, ostavite 15ak minuta da se zagreje i razvucite u krug prečnika 30 cm (za moj kalup od 26cm). Stavite koru u zamašćen kalup i prstima pritiskajte ivice da se dobile lep oblik (ivica na dnu, i one talasaste šare ako vam kalup ima takvu stranicu).

Koru sada treba ispeći bez fila (blind baking). Izbušite je na par mesta čačkalicom ili viljuškom, stavite na koru alu-foliju i sipajte 300 – 400 g pasulja ili pirinča. Ovo ima za zadatak da spreči da se kora nadigne u toku pečenja. Postoje i kuglice od keramike (pie weights) koje su namenske za ovo, ali i pirinač radi radnju (mogu i klikeri ili čak ukrasni šljunak za cveće).

Peći koru oko 20 minuta na 190°C (prethodno zagrejati pećnicu). Znate da je kora gotova kada ivice počnu da dobijaju tamno žutu boju i kada folija prestane da se lepi za testo (posle 20 minuta probajte da podignete alu-foliju). Uklonite foliju i pirinač i ostavite da se potpuno ohladi.

Kora za tart od limuna

Krem

Krem za tart od limuna

Žicom dobro umutiti sok i koru od limuna, šećer i jaja. Izjednačenu smesu presuti u lonac za kuvanje na pari (ili u običnu šerpicu, za kuvanje nad drugom u kojoj vri voda).

Kuvati smesu na pari oko 10 minuta, dok krem ne počne da se steže. Znate da je gotov kada ubacite kašiku u krem, i ona se obloži, tako da se ne sliva sa nje, a kada povučete crtu ona ostane.

Skloniti sa vatre, procedite krem kroz sito da bi se uklonili ostaci skuvanih jaja (uvek ima malo) . Umešati maslac na sobnoj temperaturi u proceđen krem, tako da se sav istopi. Ostaviti da se prohladi. Možete staviti samolepljivu foliju na površinu krema, da se ne bi napravila kožica.

Sastavljanje kolača

Prohlađeni krem sipajte u hladno testo do same ivice i stavite da odstoji nekoliko sati u frižideru (idealno preko noći).

Posle hlađenja, krem bi trebao da se stegao i da ima lepu želatinatu teksturu.

Pre serviranja, tart od limuna ukrasite šlagom, ili stavite kuglu sorbea od limuna na isečeno parče.

Po ukusu možete menjati sadržaj limuna i šećera, a ako ste avanturistički raspoloženi, možete dodati i sitno seckane listove svežeg bosiljka u krem, pre sipanja u koru.

20210417 201822 Tart od limuna (Lemon tart)


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *