Pretpostavljam da svi znate razliku između američkih i „domaćih“ palačinki. Američke palačinke (en. pancakes) se prave od gušćeg testa i dodaje se prašak za pecivo da nadođu i obično se jedu za doručak (barem tako ih jedu u USA). „Domaće“ palačinke (fr. Crêpe) se prave od testa sa većim odnosom mleka i brašna i jedu se kao dezert.
Sastojci:
- 300g brašna
- 3 kašike šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- po ukusu malo cimeta ili muskatnog oraščića
- 400ml mleka
- 4 kašike ulja
- 2 jaja
Težina:
Jednostavno
Postupak:
Pomešati suve sastojke (brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i opcione dodatke) da se sve rasporedi u posudi:
Dodati mleko, jaja i ulje i dobro promešati žicom da se dobije gusta ravnomerna masa.
Na slaboj vatri zagrejati tiganj. Ako je tiganj sa slojem protiv lepljenja (teflon ili keramika) nije potrebno da se maže uljem, jer u samom testu ima dovoljno ulja.
Sipati kutlačom na sredinu tiganja testo. Za razliku od domaćih, testo ne razmazivati po površini tiganja, već ga ostaviti u onom obliku koje je samo zauzelo po sipanju. Posle minut-dva po površini počinju da se pojavljuju mehurići. Kada mehurići počnu da pucaju, vreme je da se okrenu na drugu stranu. Ne preporučujem caku sa bacanjem u vis, već ih okrećite spatulom (termootpornom plastičnom, znate da se teflon ne sme grebati).
Kada ih okrenete, ne treba da se peku koliko i prva strana, obično je potrebno duplo manje vremena.
To je to. Nema neke filozofije. Naslažite ih na gomilu i jedite sa čime god želite: Eurokrem, Nutella, džem, sirup od javora (ko voli, meni ne leži). Možete i sa kajmakom ili krem sirom, ako volite slano.
Kao dodatak, ako ste baš zaludni, možete da se oprobate i kao umetnik:
Оставите одговор