Palačinke – nema ko ih ne voli. U svetu su poznate kao Crêpes. Postoje različite škole pravljenja palačinki, zategnuti odnosi između krem-džem frakcija. Oni smireni ih rolaju a oni manje strpljivi samo na četvrtine. I mene čudi da do sada nisu bile među receptima za slatkiše. Pa da ispravimo 🙂
Sastojci (4-5 palačinki)
![Palačinke (4-5 komada) 1 Sastojci za palačinke](https://hranauoblacima.rs/wp-content/uploads/2023/06/Palacinke-sastojci.jpg)
- 1 jaje
- 100 g glatkog brašna
- 100 ml gazirane vode
- 100 ml mleka
- 25 ml ulja
- prstohvat soli
- nešto za filovanje (Eurokrem/Nutela, Plazma, višnje, džem, med, orasi i šećer…)
Težina
Srednje teško (najviše zbog izlivanja)
Vreme pripreme
10 minuta za pravljenje testa
30 minuta da odstoji
~2 minuta po palačinki
Postupak
Sve sastojke staviti u posudu za mešanje i dobro promešati da se dobije glatka i tečna masa bez grudvica brašna. Ja mešam žicom, ali možete i mikserom „na sporo“.
Ostavite oko pola sata da „diše“. Ne znam šta stvarno radi, ali radi 🙂 Ovde je data osnovna količina za 4 komada , množite onoliko koliko vam treba,
Palačinke – izlivanje
Najveći problem kod palačinki je izlivanje. Zato sam posvetio poseban deo recepta. Samo izlivanje je po metodi „cut-and-try“, zavisi od površine tiganja, kakvu kutlaču imate itd. U principu, tiganj (ja imam Tefalov za palačinke) nagnite blago prema sebi. Sipajte 80% testa iz kutlače na gornju trećinu i polako pravite slalom levo-desno do dna tiganja. Ako pokrijete sve, odlično, ako malo zafali, imate u kutlači još da dodate.
![Palačinke (4-5 komada) 2 Palačinke - izlivanje na tiganj](https://hranauoblacima.rs/wp-content/uploads/2023/06/Palacinke-izlivanje.webp)
Vremenom ćete se izveštiti i koristićete sve manje i manje testa, što je dobro, jer palačinke moraju da budu tanke da se provide.
![Palačinke (4-5 komada) 3 Palačinke treba da su providne](https://hranauoblacima.rs/wp-content/uploads/2023/06/Palacinke-providna.webp)
Palačinke – pečenje
Palačinke se peku na srednjoj vatri. Na zagrejan tiganj stavite par kapi ulja i razmažite po površini ubrusom. Palačinke pecite oko 40 sekundi na jednoj strani i potom ih okrenite (ja n’umem onaj flip sa tiganjem) i pecite još 20 sekundi. Kada je okrenete, treba da imaju blago žutu boju i da liče na površinu meseca.
![Palačinke (4-5 komada) 4 Palačinke treba da budu kao mesec](https://hranauoblacima.rs/wp-content/uploads/2023/06/Palacinke-priprema.webp)
Odlažite ih jednu na drugu na tanjir pokriven blago vlažnom krpom (da zadržava vlagu). Posle svakih 5-6 palačinki blago podmažite tiganj sa par kapi ulja.
Filujte palačinke željenim filom i ili presavijte na četvrtine ili ih urolajte. Kažu da Snoop Dogg ima svog čoveka za rolanje, ali ja to radim lično.
![Palačinke (4-5 komada) 5 Urolane i napunjene palačinke](https://hranauoblacima.rs/wp-content/uploads/2023/06/Palacinke.webp)
Servirajte ih dok su mlake, tada su najbolje. Nisu loše ni hladne, ali obično ne dožive da se ohlade.
Оставите одговор