Palačinke (4-5 komada)

Palačinke – nema ko ih ne voli. U svetu su poznate kao Crêpes. Postoje različite škole pravljenja palačinki, zategnuti odnosi između krem-džem frakcija. Oni smireni ih rolaju a oni manje strpljivi samo na četvrtine. I mene čudi da do sada nisu bile među receptima za slatkiše. Pa da ispravimo 🙂

Sastojci (4-5 palačinki)

Sastojci za palačinke
  • 1 jaje
  • 100 g glatkog brašna
  • 100 ml gazirane vode
  • 100 ml mleka
  • 25 ml ulja
  • prstohvat soli
  • nešto za filovanje (Eurokrem/Nutela, Plazma, višnje, džem, med, orasi i šećer…)

Težina

Srednje teško (najviše zbog izlivanja)

Vreme pripreme

10 minuta za pravljenje testa

30 minuta da odstoji

~2 minuta po palačinki

Postupak

Sve sastojke staviti u posudu za mešanje i dobro promešati da se dobije glatka i tečna masa bez grudvica brašna. Ja mešam žicom, ali možete i mikserom „na sporo“.

Ostavite oko pola sata da „diše“. Ne znam šta stvarno radi, ali radi 🙂 Ovde je data osnovna količina za 4 komada , množite onoliko koliko vam treba,

Palačinke – izlivanje

Najveći problem kod palačinki je izlivanje. Zato sam posvetio poseban deo recepta. Samo izlivanje je po metodi „cut-and-try“, zavisi od površine tiganja, kakvu kutlaču imate itd. U principu, tiganj (ja imam Tefalov za palačinke) nagnite blago prema sebi. Sipajte 80% testa iz kutlače na gornju trećinu i polako pravite slalom levo-desno do dna tiganja. Ako pokrijete sve, odlično, ako malo zafali, imate u kutlači još da dodate.

Palačinke - izlivanje na tiganj

Vremenom ćete se izveštiti i koristićete sve manje i manje testa, što je dobro, jer palačinke moraju da budu tanke da se provide.

Palačinke treba da su providne

Palačinke – pečenje

Palačinke se peku na srednjoj vatri. Na zagrejan tiganj stavite par kapi ulja i razmažite po površini ubrusom. Palačinke pecite oko 40 sekundi na jednoj strani i potom ih okrenite (ja n’umem onaj flip sa tiganjem) i pecite još 20 sekundi. Kada je okrenete, treba da imaju blago žutu boju i da liče na površinu meseca.

Palačinke treba da budu kao mesec

Odlažite ih jednu na drugu na tanjir pokriven blago vlažnom krpom (da zadržava vlagu). Posle svakih 5-6 palačinki blago podmažite tiganj sa par kapi ulja.

Filujte palačinke željenim filom i ili presavijte na četvrtine ili ih urolajte. Kažu da Snoop Dogg ima svog čoveka za rolanje, ali ja to radim lično.

Urolane i napunjene palačinke

Servirajte ih dok su mlake, tada su najbolje. Nisu loše ni hladne, ali obično ne dožive da se ohlade.


Comments

2 реаговања на “Palačinke (4-5 komada)”

  1. darko Avatar
    darko

    pa tko još radi samo n4-5 komada palaćinki ⁉⁉⁉
    Pa to je na jedan zub!

    1. Saša Avatar

      Pa ovo je osnovni recept. Posle množiš sa onoliko koliko ti treba i još malo više 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *