Palačinke – nema ko ih ne voli. U svetu su poznate kao Crêpes. Postoje različite škole pravljenja palačinki, zategnuti odnosi između krem-džem frakcija. Oni smireni ih rolaju a oni manje strpljivi samo na četvrtine. I mene čudi da do sada nisu bile među receptima za slatkiše. Pa da ispravimo 🙂
Sastojci (4-5 palačinki)
- 1 jaje
- 100 g glatkog brašna
- 100 ml gazirane vode
- 100 ml mleka
- 25 ml ulja
- prstohvat soli
- nešto za filovanje (Eurokrem/Nutela, Plazma, višnje, džem, med, orasi i šećer…)
Težina
Srednje teško (najviše zbog izlivanja)
Vreme pripreme
10 minuta za pravljenje testa
30 minuta da odstoji
~2 minuta po palačinki
Postupak
Sve sastojke staviti u posudu za mešanje i dobro promešati da se dobije glatka i tečna masa bez grudvica brašna. Ja mešam žicom, ali možete i mikserom „na sporo“.
Ostavite oko pola sata da „diše“. Ne znam šta stvarno radi, ali radi 🙂 Ovde je data osnovna količina za 4 komada , množite onoliko koliko vam treba,
Palačinke – izlivanje
Najveći problem kod palačinki je izlivanje. Zato sam posvetio poseban deo recepta. Samo izlivanje je po metodi „cut-and-try“, zavisi od površine tiganja, kakvu kutlaču imate itd. U principu, tiganj (ja imam Tefalov za palačinke) nagnite blago prema sebi. Sipajte 80% testa iz kutlače na gornju trećinu i polako pravite slalom levo-desno do dna tiganja. Ako pokrijete sve, odlično, ako malo zafali, imate u kutlači još da dodate.
Vremenom ćete se izveštiti i koristićete sve manje i manje testa, što je dobro, jer palačinke moraju da budu tanke da se provide.
Palačinke – pečenje
Palačinke se peku na srednjoj vatri. Na zagrejan tiganj stavite par kapi ulja i razmažite po površini ubrusom. Palačinke pecite oko 40 sekundi na jednoj strani i potom ih okrenite (ja n’umem onaj flip sa tiganjem) i pecite još 20 sekundi. Kada je okrenete, treba da imaju blago žutu boju i da liče na površinu meseca.
Odlažite ih jednu na drugu na tanjir pokriven blago vlažnom krpom (da zadržava vlagu). Posle svakih 5-6 palačinki blago podmažite tiganj sa par kapi ulja.
Filujte palačinke željenim filom i ili presavijte na četvrtine ili ih urolajte. Kažu da Snoop Dogg ima svog čoveka za rolanje, ali ja to radim lično.
Servirajte ih dok su mlake, tada su najbolje. Nisu loše ni hladne, ali obično ne dožive da se ohlade.
Оставите одговор