Savršen biftek iz tiganja

Biftek je najukusniji deo junetine (ili teletine) i ujedno najskuplji. Kad ga naručite u restoranu, izaći će vas puno, a najgore od svega je što ga obično izmasakriraju marinadama, sosevima i načinom sečenja. Zato sam rešio da naučim da ga pravim sam, kod kuće na livenom gril tiganju. Dakle, juneći biftek bez filozofije i maltretiranja, samo čisto meso.

Sastojci

  • 200-300g bifteka (sečen na 3 cm)
  • So po ukusu
  • Biber po ukusu

Priprema

Biftek se seče na 3 cm visine. Ukoliko je teleći, onda možete i malo da ga isečete ukoso, da bi imao veću površinu i da bi mogao da dostigne ovih 2,5 cm a da ne izgleda „štrkljavo“.Juneći je širi pa ga možete seći ravno. Znači, isečete biftek, nađete mu lepšu stranu (čisto zbog prezentacije) i tu stranu ostavite gore i izdašno posolite i pobiberite. Ostavite pola sata da dostigne sobnu temperaturu. I to je to što se pripreme tiče.

20220219 155730 Savršen biftek iz tiganja

Težina

Srednje teško

Postupak

Ovaj postupak je za medium rare biftek, za rare ili medium malo skratite/produžite vreme (recimo +/- 20 sekundi), ostale nivoe ne volim, pa nisam ni probao.

Dobro zagrejte liveni tiganj (može i običan, ali će rezultati biti malo lošiji). Kada kažem dobro, mislim zagrejre ga da baš, baš bude vreo. Liveni tiganj dobro drži toplotu i neće se naglo ohladiti kada spustite meso na njega (aluminijumski će malo „štucnuti“ tu, ali šta da se radi). Istovremeno, zagrejte rernu na 200°C i spremite tanak pleh (ja koristim dno kalupa za torte, znate onaj kome se skidaju stranice) ili ostavite pleh u rerni da se zagreje.

Spustite prvo „lepu“ (začinjenu) stranu na tiganj. Pecite tačno (doslovno koristim štopericu) 2,5 minuta. Ne plašite se da ćete ga spržiti, ne dirajte ga za to vreme uopšte, najbolje je da se udaljite od šporeta. Takođe, nemojte stavljati nikada više od dva komada u tiganj, pogotovo ne tako da se dodiruju.

Uhvatite komad nežno mašicama sa strane (ne odozgo i odozdo) i stavite drugu stranu na tiganj, ponovo na 2,5 minuta. Kada završite i drugu stranu prebacite ga na pleh obložen papirom i stavite ga u rernu na tačno 3 minuta.

Izvadite pleh iz rerne, prebacite komad na tanjir, lepšom stranom na gore i ne dirajte ga najmanje 5 minuta. Ovo „odmaranje“ razlikuje krvavi od onog koji nije. Znači, da li je biftek krvav ili ne zavisi od vremena koliko je odmarao, a ne od od nivoa pečenosti (osim ako ga, naravno, ne ubijete načisto „well done“ pečenjem).

Ako se odmara samo 5 minuta, kada presečete biftek koji je pečen medium rare ili kraće, on će pustiti sok, ako želite da ne bude krvav, mora da stoji 15 minuta.

Medium rare biftek isečen vertikalno.

Posle odmaranja dodajte garnirung. Postoji stav da se biftek ne „kvari“ krompirom, ali ja volim da ga serviram na rukoli uz hrskavi aromatični krompir. Nemojte kvariti biftek sosovima, pogotovo ne „BBQ“ ili sličnim čudovištima. Uživajte u odličnom ukusu mesa, onako kako ono zaslužuje.

Bonus: kakav biftek volite

Blue

Blue ili sirov se samo kratko prži (1 minut po strani), da se napravi tanak zapečen sloj mesa.

Rare

Rare biftek je samo spolja zapečen. Znači, sprema se kao medium rare (oko 2 minuta po strani), ali ne ide u rernu.

Medium rare

Ovaj nivo je opisan u receptu (2,5 minuta po strani + rerna) – My favorite 🙂

Medium/Done

Medium se sprema oko 4 minuta, a done oko 5 minuta po strani. Iskreno mislim da je Medium najdalje što treba ići sa biftekom.Ako idete preko, isti rezultat ćete, za znatno manje para, dobiti i sa laks kareom.

Well done

Sprema se 6 minuta po strani, i mislim da je u pitanju zločin nad biftekom. Uzmite belu vešalicu, nema razlike 🙂


Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *